Er ebolaepidemien i ferd med å snu?

De siste rapportene fra Vest-Afrika gir grunn til forsiktig optimisme, mener nasjonal smittevernekspert.
Mackenroth, Anika
Publisert: 05.11.14 00:00 Oppdatert: 05.11.14 14:53

Bekreftede og mulige tilfeller av ebola i Vest-Afrika. Geografisk kart.
Bekreftede og mulige tilfeller av ebola i Vest-Afrika per 20.oktober 2014.
Kilde: who.int

De siste tallene fra de hardt ebolarammede landene Sierra Leone, Liberia og Guinea viser en tydelig nedgang i antall nye smittede og antall døde. Det forteller Forsvarets ebolaekspert og professor ved UiT, Ørjan Olsvik. Han mener det kan være grunn til å håpe på en positiv utvikling framover.

- I Guinea synes utbruddet å være delvis under kontroll. Vi ser en tydelig nedgang i antall nye tilfeller per uke i Liberia og en utflating og muligens nedgang i Sierra Leone de siste ukene. Totalepidemien viser ingen økning, snarere en forsiktig nedgang, sier Olsvik.

Les også: Tromsøprofessor bidrar i ebola-arbeidet

Olsviks forsiktige håp deles av Dr. Jeremy Farrar, direktør i Wellcome Trust, som skriver i The Guardian at det ennå ikke er noen ende på utbruddet i sikte, men at enkelte tendenser kan tyde på en positiv utvikling:

- The progress made is preliminary and uncertain; even if ultimately successful it will not reduce mortality or stop transmission for some time. We are not close to seeing the beginning of the end of the epidemic but [several] developments offer hope that we may have reached the end of the beginning.

Andre internasjonale medier rapporterer liknende tendenser. Nyhetsbyrået Reuters viser til WHO som i slutten av oktober meldte at utbruddet fremdeles øker i storbyene, mens enkelte distrikter i Liberia har en betydelig nedgang i antall nye tilfeller. VOA News siterer lokale kilder på at det nå begraves 10 til 30 ebolaofre daglig i Liberia, mens tallet i august og september lå på mellom 30 og 80. Ørjan Olsvik forteller at det rapporteres om mange ledige senger i sykehus i Liberia hvor det for noen måneder siden var kø av ebolasyke.

Isolat og utreisekontroll

Professoren mener at nedgangen skyldes tiltakene som er iverksatt i Vest-Afrika for å begrense utbruddet. Den viktigste faktoren er at smittede personer holdes i isolat og at viruset dermed ikke får mulighet til å spre seg til friske mennesker. 

- Det handler om reservoartilgang. Ebolaviruset må ha friske mennesker for å kunne formere seg. De må komme i kontakt med smittede for å bli syke. Utviklingen vi ser nå, betyr forhåpentligvis at tiltakene begynner å virke. Men vi har hatt tilbakeslag tidligere, i mai syntes det som om utbruddet i Guinea nesten var over, men så kom det kraftig tilbake, forklarer Olsvik.

Les også: Kan du bli smittet av sykdom på fly?

WHO anbefaler å opprettholde og innskjerpe utreisekontrollene på alle flyplasser, havner og større grenseoverganger i Liberia, Guinea og Sierra Leone for å forhindre ytterligere spredning. Kontrollen bør bestå av et spørreskjema, temperaturmåling og en vurdering av om feber kan skyldes ebolaviruset, konkluderer organisasjonen i en uttalelse 23.oktober.

Katastrofen det ikke ble noe av

Ørjan Olsvik forteller om Nigeria som et kroneksempel på smittevern i verdensklasse. Da ebolaviruset kom til Laos i juli 2014, ble det straks iverksatt drastiske tiltak. Etter en rask, men grundig kartlegging ble 894 personer internert i isolater og mennesker i rundt 20 000 identifiserte risikohjem fikk portforbud. Alle disse ble kontrollert for feber i 2 uker.

- Tiltakene førte til at Nigeria med sine 177 millioner innbyggere ble erklært smittefri etter 42 dager uten nye tilfeller sist uke. Det som kunne ha blitt en forferdelig katastrofe endte med 19 verifiserte ebola-positive og 8 døde, sier Oslvik.

Les også: - Ingen grunn til ebolapanikk, mener UiT-professor

Ebola vil ta mange flere liv

Ebola raser videre og vi vil antakelig få tusenvis av nye tilfeller innen jul, skriver Wellcome Trusts Jeremy Farrar i sitt innlegg i The Guardian. Likevel håper han at epidemien nærmer seg et vendepunkt.

- Yet through this darkness it is finally becoming possible to see some light. In the past 10 days the international community has belatedly begun to take the actions necessary to start turning Ebola’s tide.

 

 

Mackenroth, Anika
Publisert: 05.11.14 00:00 Oppdatert: 05.11.14 14:53
Vi anbefaler