Fruktbart farmasisamarbeid mellom nabolandene
Et samarbeid mellom farmasimiljøene i Tromsø, Umeå og Arkhangelsk skal gi nye masteremner og spennende forskningsprosjekter.
Intstuttleder Thrina Loennechen ved Institutt for farmasi hadde nylig besøk av farmasikollegaer fra Northern State Medical University (NSMU), North Arctic Federal University (NArFU) samt Umeå Universitet. Sammen skal de dele kunnskap på tvers av landegrensene Foto: Elisabeth Øvreberg |
– Det russerne har mer sentralt enn oss innen farmasi, er forskning på plantemateriale. I Arkhangelsk utgjør identifikasjon og analyse av planter, samlet inn i nærområdene, en vesentlig del av utdanningen, sier Thrina Loennechen, leder for Institutt for farmasi (IFA) ved UiT.
I dagens samfunn der pasientene ofte spiser naturlegemidler, naturmidler og helsekost sammen med legemidler, kan det oppstå mange uønskede effekter.
– Læren om de naturlige råstoffene som brukes til legemidler er et gammelt emne som har vært en del av farmasiutdanningene i alle år. Selv om det ikke står like sentralt som før i de nordiske farmasiutdanningene sammenliknet med i Russland, ser vi klart behovet for denne typen kunnskap.
Mens man ved UiT har et sterkt fokus på marin bioprospektering, altså undersøkelser av stoffer fra planter og dyr i havet, er russernes farmasifaglige forskning mer fokusert på stoffer på land.
Lære av hverandre
Universitetene i Tromsø, Umeå og Arkhangelsk ønsker derfor å utvikle et nettbasert masteremne i læren om plantebaserte legemidler, som skal tilbys som et valgfritt emne ved de tre lærestedene.
Men det er ikke alt. Det ferske samarbeidet mellom de tre landene skal alle dra nytte av hverandre. Da Universitetet i Umeå skulle danne et nytt apotekerprogram i tilknytning til sin farmasiutdanning, hentet de ekspertise fra Tromsø som har bred kompetanse innen legemiddelteknologi, blant annet tablettering. Umeå studentene kommer derfor til Tromsø og får sitt tablettkurs.
Les også: Det helsevitenskapelige fakultet moderniserer farmasiutdanningen
Virtuell undervisning
– Spørsmålet er hva kan vi, og hva kan dere. Universitetet i Umeå har for eksempel kommet langt innen nettbaserte kurs og simuleringer i undervisningen. De anvender virtuelle rom, for eksempel apotek eller sykehus, der farmasilærer og student har hver sin avatar og spiller pasient og farmasøyt, sier Loennechen.
Hun forteller at dette er lærerikt og et godt supplement til trening i reelle fysiske rom. Farmasimiljøene i Tromsø og Umeå har ved hjelp av finansieringsstøtte fra Norgesuniversitetet utviklet to nettbaserte emner i tablettering der simuleringer utgjør en viktig del. Nå innarbeides disse i nye bachelor- og masterprogram i Tromsø.
Kjekt å vite: Farmakognosi |
Farmakognosi: (gresk: phármakon "legemiddel"+ latin cognoscere "å kjenne, vite") er lærenom de naturlige råstoffene som brukes tillegemidler og hvordan legemidlene tilberedes.En tidligere definisjon er: Læren om medisinskeplanter og de tilhørende droger. Naturlige råstoffer finnes i droger og medisinskeurter.Farmakognosien fokuserer på naturstoffernesoppbygning, egenskaper og medisinske- ogfarmasøytiske anvendelsesområder. Kilde: IFA, Det helsevitenskapelige fakultet |
På tvers av landegrensene
Samarbeidet mellom de tre landene har dermed allerede begynt å bære frukter, men farmasimiljøene ønsker ikke bare kurs og undervisning. De ønsker også nye forskningsprosjekt, utveksling på tvers av landegrensene og ekskursjoner.
Derfor hadde Institutt for farmasi (IFA) nylig besøk fra alle de medvirkende universitetene, Northern State Medical University (NSMU), North Arctic Federal University (NArFU) samt Umeå Universitet.
Dette var første gang alle representantene fra farmasimiljøene var samlet, og finansieringen av samarbeidet er et spleiselag. For IFAs del er samarbeidet finansiert av midler fra Utenriksdepartementet (Barents 2020midler) og UiT for perioden 2011-2013.
– Vi skal selvfølgelig søke om nye midler til dette samarbeidet. Det har i flere år vært stort fokus på at det skal samarbeides i nord, og vi har god erfaring med å ha russiske studenter hos oss på farmasi – vi har blant annet hatt flere doktorgradsstudenter som har disputert i Tromsø.