Galskapens fengsel

For syk til å straffes, for farlig til å slippes fri

 

Utstillinga gir oss et gløtt inn i en lukket verden. Den viser hvordan farlige, kriminelle sinnssyke har blitt tatt hånd om gjennom tidene.

Utilregnelige utgjorde og utgjør fremdeles ei utfordring for storsamfunnet. Hva ble gjort for å løse problemene med kriminalitet utført av utilregnelige personer historisk sett? Og hva er våre tiders utfordringer i sikkerhetspsykiatrien?

Et badekar med lokk av tre.
Rolighetsbad. Foto: Hilde Olsø
Gjennom mange tankevekkende eksempler både fra Norge og utlandet belyser utstillinga «Galskapens fengsel» et tema det har vært vanskelig å snakke om, som lenge ble møtt med mange fordommer, og som reiser mange etiske og juridiske spørsmål. Gjenstandene i utstillinga gir oss et likefram, men sterkt møte med en brutal praksis som ikke ligger veldig langt tilbake i tida. 
Gammels seng av tre i et nakent rom med gittervindu. Senga har reimer slik at en pasient kan spennes fast i den.
Reimseng brukt ved Reitgjerdet asyl. Foto: Hilde Olsø

 

Denne utstillinga er beregna på ungdom og voksne. Noen av bildene og gjenstandene kan virke underlige og kanskje skremmende for barn.

Utstillinga vises på Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) fra 30. januar og ut november måned i 2021.

«Galskapens fengsel» er produsert av Justismuseet i Trondheim i samarbeid med forskningsprosjektet «The Mental Machine» under ledelse av professor Øyvind Thomassen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. www.justismuseet.no

***

 

I podcasten "Juss og jåss", fra juridisk fakultet ved UiT Norges arktiske universitet, presenteres en rettsak fra 1721 som viser hvordan samfunnet og rettsvesnet forhodt seg til forbrytelser begått av psykisk syke personer i den tida. Her kan du lytte til episoden: https://soundcloud.com/jussjaass/juss-jass-drap-og-utilregnelighet-pa-1700-tallet

 

***

Vi ønsker å presentere en serie med foredrag og andre arrangementer i tilknytning til utstillinga (så langt korona-situasjonen gjør det mulig for oss). Følg med på våre Facebook- og nettsider!

Til utstillinga hører en fyldig katalog, som kan kjøpes i museumsbutikken (kr. 195,-).Du finner også et enklere hefte som presenterer historien til Kriminalasylet i Trondheim (kr. 50,-).

Skoleklasser som ønsker undervisning i utstillinga, bes ta kontakt med museets undervisningstjeneste: https://uit.no/tmu/skoletilbud

 

 

Starter: 30. januar 2021 kl. 00.00
Slutter: 30. november 2021 kl. 00.00
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum)
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle
Legg i kalender