Propaganda

Kjenner du propagandaens virkemidler? Hva er det som får oss til å tro på et budskap? Og hva vet vi om avsenderens hensikter?

Gjennom plakater fra Nasjonal Samling i perioden 1933-1945 viser denne utstillinga hvordan propagandaen forsøker å lede tankene våre.

Propagandaen har funnet nye kanaler på nett, og der er den mektigere enn noensinne til å spre feilinformasjon som kan undergrave demokratiet. Med dagens propaganda blir vi selv påvirket til å være med på å spre feilinformasjon.

Propaganda er i sitt vesen et nøytralt virkemiddel. Markedsføring, informasjonskampanjer, og politisk agitasjon er ulike former for propaganda. Det betyr ikke at denne formen for kommunikasjon nødvendigvis er løgnaktig og ondsinnet, eller at alle som jobber i markedsføring er tomme talerør for skjulte agendaer. Det betyr helt enkelt at disse aktørene benytter seg av propagandistiske virkemidler i sin kommunikasjon.

Selv om du kjenner alle propagandateknikkene vil du bli påvirket; det er menneskelig, og det er derfor propaganda fungerer. Men har du kunnskap om propaganda vil skepsisen sitte i ryggmargen, og da står du litt stødigere. Kanskje står du så stødig at du lettere tar til motmæle og hever stemmen når du møter holdninger og agendaer du er uenig i? Du vil kanskje stoppe opp et sekund før du klikker på «liker» eller «del», og det kan være nok til at færre får propaganda og falske nyheter i sin nyhetsstrøm.

Til utstillinga har vi et undervisningsopplegg for skolene. Ta kontakt med vår museumslærer på telefon 77 64 50 14 for å bestille undervisning her.

 

Utstillinga er laga av Justismuseet i Trondheim, og vises på Tromsø Museum til og med 29. oktober.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starter: 17. august 2019 kl. 09.00
Slutter: 29. oktober 2019 kl. 16.30
Hvor: Tromsø Museum
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle