Disputas – sivilingeniør Erik Knutsen

Sivilingeniør Erik Knutsen disputerer for ph.d.-graden i helsevitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“Comprehensive Analysis of Non-Coding Transcriptomes in Breast Cancer – A Next Generation Sequencing Approach”

Kort sammendrag av avhandlingen:

I denne doktorgradsavhandlingen har vi studert såkalte ikke-kodende RNA molekyler i brystkreftceller ved å kombinere avansert laboratorieteknologi og bioinformatikk. Slike RNA molekyler er svært viktige for alle biologiske prosesser i cellen og de oppfører seg ofte unormalt i kreft. Vi har sammenlignet teknologier som i dag brukes for å studere slike molekyler for å kunne avgjøre hvilken metode som er best egnet til å gi et korrekt bilde av disse molekylene i kreft. Dette er viktig for å kunne gi en presis diagnose av brystkreft, som er en sykdom som kjennetegnes av stor diversitet mellom ulike tilfeller. Vi har også sett at små ikke-kodende RNA molekyler skilles ut av brystkreftceller. Disse kan virke på celler i nærheten av svulsten som igjen kan hjelpe brystkreftceller å spre seg. Dersom disse kan påvises i blodprøver hos brystkreftpasienter, kan det igjen bidra til god og eksakt diagnostikk av brystkreft.  Vi har også studert hvordan ikke-kodende RNA påvirker cellens kraftverk, mitokondriene. Mitokondrier har vist seg å spille en sentral rolle i utviklingen av kreft. Videre har vi studert et spesifikt ikke-kodende RNA molekyl som er til stede i kreftceller til en gruppe brystkreftpasienter, men som vi aldri ser i normale brystkjertelceller. Vår teori er at dette bestemte molekylet kan gjøre brystkreftceller mer resistente mot kjemoterapi. (Avhandlingen er tilgjengelig for utlån hos Seksjon for forskningstjenester frem til disputasdato)

Veiledere
Hovedveileder førsteamanuensis Maria Perander
Biveileder professor Steinar Johansen
Biveileder professor Lill-Tove Busund

Bedømmelseskomiteen
Professor Anders Lund, Universitetet i København – 1. opponent
Professor Vessela Kristensen, Universitetet i Oslo – 2. opponent
Førsteamanuensis Trond Lamark, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet – leder av komité

Disputasleder
Instituttleder Terje Larsen, Institutt for medisinsk biologi, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10.15, samme sted: Non-coding RNA: A promise for novel mechanistic understanding and therapy of cancer”

Når: 29.04.16 kl 12.15–15.00
Hvor: Auditorium 6, MH-bygget
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Monica Karlsen
Legg i kalender