Disputas - master i psykologi Hildegunn Nordtug

Master i psykologi Hildegunn Nordtug disputerer for ph.d.-graden i psykologi og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“Physical activity and exercise: The role of implicit attitude, intention, and affect”

Kort sammendrag av avhandlingen:

Implisitt kognisjon er anerkjent som viktig for å forstå atferd, men er lite studert for temaet fysisk aktivitet. Fysisk inaktivitet er en stor helseutfordring nå og for framtiden. Å forske på hvilken rolle implisitt kognisjon har for fysisk aktivitet er derfor høyst relevant.
Første del av avhandlingen undersøkte hvordan samspillet mellom intensjoner og implisitte holdninger påvirker fysisk aktivitet. På tvers av ulike atferdsmål ble det funnet at prediksjon av fysisk aktivitet er større når positive intensjoner er støttet av positive implisitte holdninger, i motsetning til negative implisitte holdninger.
Andre del av avhandlingen undersøkte hvilken rolle affekt har i å påvirke implisitte holdninger. Å oppleve positiv affekt som reaksjon på fysisk aktivitet påvirket implisitte holdninger positivt. Dette ble vist i ulike design, ulik typer fysisk aktivitet, ulike mål på affekt, og ulike mål på implisitte holdninger.
Resultatene har direkte implikasjoner for anvendelse. Om problemet til å begynne med er fraværet av intensjoner om å være aktiv bør innsatsen åpenbart være på å skape slike intensjoner. Det finnes mye forskning som viser hvordan dette kan gjøres. Men, om problemet ikke er fravær av gode intensjoner, men svikt i å realisere intensjonene i faktisk fysisk aktivitet viser denne forskningen at positive implisitte holdninger kan være til hjelp. Videre viser avhandlingen at en effektiv måte å skape positive implisitte holdninger på er å knytte fysisk aktivitet til positiv affekt. Det vil si at treningsglede ikke bare er et mål i seg selv, men også et middel for å fremme videre fysisk aktivitet.
(Avhandlingen er tilgjengelig for utlån hos Seksjon for forskningstjenester frem til disputasdato)

Veiledere
Hovedveileder førsteamanuensis Frank Siebler, Institutt for psykologi

Bedømmelseskomiteen
Professor Marco Perugini, Department of Psychology, University of Milan-Bicocca, Italy – 1. opponent
Ph.d./forsker Ole Melkevik, National Research Centre for the Working Environment, Copenhagen, Denmark – 2. opponent
Førsteamanuensis Eelke Snoeren, Institutt for psykologi, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet – leder av komité

Disputasleder
Instituttleder/førsteamanuensis Ingunn Skre, Institutt for psykologi, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10.15, samme sted: “Psychological and contextual interventions in the promotion of physical activity ”.

Når: 29.01.16 kl 12.15–16.00
Hvor: Store Auditorium, MH-bygget
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Laila Berg Nilsen
Legg i kalender