Bein gir beskjed – hva skjelettundersøkelsene av myrliket fra Skjoldehamn kan fortelle

Tromsø Museum inviterer søndag 15. november kl. 1300 til foredrag med osteoarkeolog Berit J. Sellevold. Hun vil fortelle om Skjoldehamnfunnet og hvilken ny kunnskap vi kan få hvis man undersøker skjelettfunn med nye metoder.

Funn av ubrente menneskelige levninger i myrer og myrlendte områder er uhyre sjeldne i Norge.

Det er funnet skjelettrester av bare 15 individer fra slike steder. Levningene stammer fra ni forskjellige lokaliteter og er fra alle tider av forhistorien, fra yngre steinalder til middelalder.

Funnet fra Skjoldehamn er det yngste og det nordligste av disse myrfunnene. Det er det eneste som er datert til middelalder.

Myren ved Skjoldehamn i Vesterålen, der det unike funn er gjort. Foto: Roger Jørgensen, TMU

 

Berit J. Sellevold vil fortelle om undersøkelsene av skjelettrestene: Skjoldehamn-skjelettet er ikke komplett, og knoklene er dårlig bevart. Vi har foreløpig ikke kunnet finne svar på mange viktige spørsmål om den døde.

Gjennom de senere år er det imidlertid utviklet nye analysemetoder som kan bidra til å gi svar på noen av gåtene omkring dette unike funnet. I foredraget vil noen av mulighetene for å innhente mer kunnskap bli beskrevet.

Foredraget knytter seg til utstillingen "MANNEN I MYRA" som nå vises på Tromsø Museum.

Myren ved Skjoldehamn har bl.a. bevart Nord-Europas eldste komplette klesdrakt. Hele den unike drakten, som er 1000 år gammel, er stilt ut. Det er også bevart skjelettrester av den personen som ble gravlagt her. Utstillingen presenterer både tidligere og pågående forskning omkring funnet, som fremdeles holder på noen av sine hemmeligheter. 

Les mer om utstillingen her.

VELKOMMEN!

Se hele høstprogrammet for Tromsø Museum – Universitetsmuseet her

Når: 15.11.15 kl 13.00–14.00
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender