Et knippe forskere vil fra hver sine fagområder omgjøre museet til en faglig og kulinarisk mathall og sette fokus på endringer over tid, tradisjonskunnskap versus spesialistkunnskap, mat og myter, matens betydning samtidig som publikum får delta i å lage vikingmat, forske på kroppens behov og mat, sjekke om man blir det man spiser med mer. Hva har skjedd med kostholdet i løpet av de siste 10 000 år?
Foto: Tomasz A. Wacko, TMU |
UTE FORAN MUSEET
1200 - 1600
Hvordan lagde man mat i steinalderen? Arkeolog Jan Magne Gjerde, UiO/TMU, demonstrerer hvordan man lager mat i kokegrop som i steinalderen. Vi får smake på hval, sel, reinsdyr og lam.
Hvordan brukte man baksteheller? Ingen vet hvordan bakstehellene som arkeologene finner i utgravninger egentlig har vært brukt. Forsker Stephen Wickler, Tromsø Museum, inviterer publikum med på et eksperiment. Er slett overflate eller riller best? Kan man bake brød på dem?
Workshop med smaksprøver fra vikingtid, middelalder og renessanse ved den kulinariske arkeologen Daniel Serra fra Sverige.
Foto: Konstanse Karlsen, TMU |
Aktiviteter for barna:
Lag mat som i steinalderen: «fang» din egen mat med bue og pil, stek på helle og kutt opp med flintkniv.
Kle deg ut som viking og smak hvordan maten var i vikingtiden.
Foreningen StraumEyjar Kultur og Håndtverk som driver med historisk gjenskapning vil lage en visuell ramme rundt vikingmaten og vise frem sin håndverkskunnskap.
INNE I MUSEUMSSALEN
1200 Velkomst ved prorektor Wenche Jakobsen og museumsdirektør Marit Anne Hauan, UiT
1215 En kulinarisk tidsreise med den kulinariske arkeologen Daniel Serra fra Sverige, som har tatt doktorgrad på forhistorisk mat. Han forteller om skandinavisk mathistorie fra vikingtid til renessanse. Med utgangspunkt i funn av mat og historiske matlagingsmetoder viser han hvordan maten forandret seg fra 1000- til 1500-tallet.
1300 Samisk mat = sunn mat? Betydningen av tradisjonsmat v/1. am. Torkjel Sandanger, Institutt for samfunnsmedisin, UiT. Næringsinnhold og miljøgifter i tradisjonsmat og det arktiske dilemma.
1330 Nordnorsk tradisjonsmat ved Nils Harald Moe, pensjonert lærer, kokk og kjent nordnorsk kokebokforfatter. Han vil fortelle om nordnorske mattradisjoner.
1400 Tradisjonsmat i Nord-Norge før 1945 ved 1.am. Else Marie Øvrebø, Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT. Mattradisjoner forteller hva folk levde av, hvordan de levde i nord og hvilke muligheter naturen gav. Hva spiste man og hvordan har denne maten blitt tatt vare på? Hva er tradisjonsmat i Nord-Norge i 2015? Er næringsinnholdet det samme i tradisjonsmat i 2015 som før 1945? Spiser en mer frukt og grønt i dag i Nord- Norge?
1430 Best-i-test? I et testpanel stiller vi frem fat med steinaldermat, vikingmat, nordnorsk og samisk tradisjonsmat samt et moderne måltid. Vi spør forskerne: Hva har skjedd med maten gjennom tiden? Er steinalderdietten så sunn som man vil ha den til? Var tradisjonsmaten fra før i tiden sunnere enn maten i dag med mer frukt og grønt? Hva med skadelige stoffer før og nå? Går det an å få et entydig svar på hvilken diett er best?
1520 «Med to tunger». Vibeke Thorp, ernæringsfysiolog og forfatter, slutter dagen av med kåseri om matens tvetydighet, maten som fór og metafor. Matens symbolske styrke kan overskygge et menneskets biologiske behov. Det moderne mennesket er klemt mellom skyld og nytelse, orgien og askesen. ”Sunn” er en verdi som jaktes med religiøs iver. Men hva ligger egentlig i begrepet? Kan vi sanse det sunne? Og hva er den gode maten?
Arrangementet er del av Forskningsdagene.
Gratis adgang. Velkommen!