TellUS


 

Tromsø Museum Universitetsmuseet jobber med å få den nye basisutstillinga "TellUS" på plass. Utstillinga skal ta for seg den eventyrlige reisen vår klode har gjort fra å være noen klumper stjernestøv som samlet seg og frem til den jorda vi kjenner i dag. Med alt dens liv og alle dens ressurser.

Utstillinga er spesielt rettet mot barn og unge og har tre hovedtemaer: geologiske prosesser, geologiske ressurser og livet på jorda.

Historia om planeten vår  er full av fantastiske og dramatiske hendelser som har pågått i hele jordklodens lange historie og som fortsatt pågår. Bergartene rundt Tromsø by forteller ulike historier fra ulike tider i klodens liv. Visste du for eksempel at det på toppen av Tromsdalstinden befinner seg en bergart som ble dannet hele 80 kilometer ned i jordskorpa? Og visste du at Breivikeidet en gang for lenge siden lå sør for ekvator eller at Soltindan på Ringvassøy inneholder Norges eldste bergart, tonalittisk gneiss, som er 2,8 milliarder år gammel?

Vi skal beskrive geologiske turer i området rundt Tromsø, ved å gå disse turene kan publikum bli kjent med geologien ved å ta og føle på den.

I utstillinga vil du også kunne få ta på og undersøke mange eksempler på bergarter og få forklaring på hvordan de har blitt til. Du skal få se film om livets begynnelse og utvikling, nordlyset, vulkanutbrudd og isbrekalving. Og du skal få anledning til å lage ditt eget nordlys og til å pusle sammen kontinentalplatene til slik de så ut for lenge siden.

Du vil finne svar på mange spørsmål, blant annet:

  • Klimaendringer, har de skjedd før?
  • Hvorfor døde dinosaurene ut?
  • Hva er vann?
  • Hvor lenge har menneskene vært på jorda?


Livet på jorda slik vi kjenner det i dag har ikke alltid vært slik; kloden ble dannet for ca 4,6 milliarder år siden, de aller første tegnene til enkle livsformer er 3,8 milliarder år gamle, men først for ca 500 millioner år siden eksploderte livet i et større mangfold. Her er en smakbit

 Utstillinga skal etter planen være ferdig høsten 2016.


 

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
     
Starter:
12.12.16 kl. 00:00
Slutter:
12.12.50 kl. 00:00
Hvor:
Tromsø Museum
Studiested:
Tromsø
Målgruppe:
Alle
Skip to main content