Allmennrettet formidling (Helsefak): Slik skaffer du bonusmidler til forskningsgruppa di!

Maja-Lisa Løchen (ISM) registrerte 36 allmennrettede formidlingsaktiviteter i Cristin for 2013. Det tjente forskningsgruppa hennes rundt 30.000 kroner på.

- Dette ante jeg ikke! Vår gruppe fordeler ikke pengene til enkeltpersoner, de er et fellesgode. Men artig nå å se beløpet. Det går jo til fellesen, da, sier Maja-Lisa Løchen når vi presenterer henne for statistikken for allmenrettet formidling i Cristin i 2014.

Professoren i samfunnsmedisin er blant dem som systematisk registrerer allmennrettet formidling. Hun forteller at hun registrerte de første bidragene i 2008, og at motivasjonen økte da Helsefak innførte belønningsordning for allmennrettet formidling i 2012. Men hvorfor gjør hun det? Hun svarer med å vise til samfunnsoppdraget.

- Det viser en fin oversikt over mitt bidrag til allmennrettet formidling, men er også en viktig del av samfunnsoppdraget for ISM, Helsefak og UiT. Dessuten har fakultetet bestemt at vi skal gjøre det, og vi har en god kultur for dette ved ISM.

Fikk hjelp fra superbrukeren

Maja-Lisa Løchen forteller at hun trengte litt starthjelp for å finne ut hvordan registrering skulle gjøres, og at hun fikk god hjelp fra Cristin-superbrukeren ved ISM. Nå opplever hun jobben som hverken vanskelig eller tidkrevende.

Trenger du hjelp til registrering? Her finner du en liste over superbrukerne ved instituttene på Helsefak.

Blant de allmennrettede bidragene som er registrert i Cristin, finner man alt fra intervjuer i dagspresse, radio og tv, populærvitenskapelige foredrag, utstilinger, blogginnlegg og aktiviteter knyttet til Forskningsdagene. Alt som er rettet mot allmennheten og kan forstås av en normalt opplyst 14-åring kan gi uttelling.

Nærmere informasjon om hva som inngår i ordningen er tilgjengelig på siden Cristin - forskningsdokumentasjon ved Helsefak.

Gir uttelling på flere måter

For Maja-Lisa Løchen har allmennrettet formidling alltid vært en naturlig del av jobben og det har vært innbringende på flere måter. I 2010 fikk hun og kollega Inger Njølstad en uventet gave på to millioner kroner fra Nasjonalforeningen for folkehelse.

-Det at vi alltid sa ja til å stille opp som foredragsholdere og bidra på arrangementer når Nasjonalforeningen spurte, er nok en del av bildet, mener Løchen.

Les mer: Forskningsmidler i uventet gave

I 2014 opplevde hun å bli invitert til et møte med kunnskapsministeren for å diskutere fremtidens realfagutdanning. Hun var den eneste representanten fra UiT. Kunnskapsministeren hadde sett henne i NRK-programmet Brenner - historier fra vårt land der hun snakket om fysiske symptomer ved hjertesorg.

Les mer om dette her: En liten historie om formidlingsvilje

Registrer innen 30.april

De som ønsker å få utteling for allmennrettet formidling gjort i 2014, må registrere aktivitetene innen 30.april 2015. Tidligere år ble det utbetalt 800 kroner for hvert bidrag. Hvor mye det er å tjene per aktivitet i 2015, bestemmes av hvor stor pott som blir avsatt og hvor mange tellende registeringer den fordeles på. Pengene går til instituttet med anmodning om viderefordelig til forskningsgruppene.

Når?

  • Siste frist for å registrere 2014-aktiviteter i Cristin er 30. april 2015
  • Belønningen vil bli fordelt til instituttene i løpet av mai 2015. Instituttene håndterer eventuell viderefordeling av midlene til sine forskningsgrupper

Hvem?

  • Ordninga er for vitenskapelig ansatte som formidler sin forskning og kunnskap til allmennheten.

Hva?

  • Aktiviteten som skal belønnes må være knyttet opp mot den ansattes jobb ved Helsefak. Formidling som privatperson teller ikke, uansett tema. For det andre, må formidlinga som skal belønnes ha vært allmennrettet. Allmennrettet vil si at formidlinga både må ha a) foregått i en kanal eller på en arena som er rettet mot allmennheten/folk flest, og b) det som formidles må være allmennrettet/populærvitenskapelig utformet, det vil si at det må kunne forstås av en normalt opplyst 14-åring. Undervisning av studenter ved UiT inngår ikke i belønningsordninga.

Flere spørsmål?

Dersom du har spørsmål knyttet til hva slags type aktiviteter som kan registreres, hvordan aktiviteter skal registreres i Cristin eller vil melde inn allmennrettede kategorier du savner, ta kontakt med superbrukeren ved ditt institutt, eller direkte med Seksjon for forskningstjenester ved rådgiver Elisabeth Dahlberg, elisabeth.dahlberg@uit.no, 77645364.

Dersom det handler om hva slags type aktiviteter som kan registreres, kan du også ta kontakt med Seksjon for formidlingstjenester ved rådgiver Anika Mackenroth, anika.mackenroth@uit.no, 77646855, mobil 91301125.

 

Målgruppe: Ansatte
Opprettet: 09.01.15 09:04
Sist oppdatert: 16.01.15 13:14