Det asymmetriske naboskap

Tromsø Museum inviterer i samarbeid med Institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT til en norsk-russisk søndag på museet 16. november. Det er skriveaktivitet for barn, minispråkkurs, presentasjon av bokverket "Det asymmetriske naboskap", omvisning i utstillingen "Kalde kyster - Nære relasjoner" og visning av filmen "Under en steinhimmel". Velkommen!

Kl. 12.00 – 15.00 Hver halve time

Russisk for Dummies i utstillingen Kalde kyster –  nære relasjoner

Lær russisk på 1-2-3 ved Merete Ryen

 

Kl. 12.30 – 15.00

Skriv navnet ditt på russisk i utstillingen Kalde kyster –  nære relasjoner

Barneaktivitet med buttonverksted med Anastasia Leonenko

 

Kl. 12.30 -13.30 Presentasjon av tobindsverket «Det asymmetriske naboskap»

Professor Jens Petter Nielsen og professor Kari Aga Myklebost, begge Institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT, vil innlede om verkets tilblivelse og innhold.

Tobindsverket dekker norsk-russiske relasjoner i bred forstand (diplomatiske, politiske, økonomiske, kulturelle, vitenskapelige osv.) fra 1814 til 2014; bind 1 dekker perioden 1814–1917, bind 2 1917–2014. I verket drøftes ulike sider ved norsk historie i lys av relasjonen til en stor og betydningsfull nabo, Russland/Sovjetunionen. Bokverket tar for seg relasjonene på et mellomstatlig plan, og har i tillegg et særlig fokus på forholdet mellom våre to land i nord. Her har vi en felles grense, og det er også her relasjonene har vært hyppigst. Gjensidige forestillinger om «den andre» er et gjennomgående tema i verket; hvordan har vi i Norge forstått vår russiske nabo, og hvilken betydning har russlandforestillingene hatt for norsk samfunnsutvikling? Og omvendt.

Verket er skrevet i samarbeid mellom norske og russiske historikere fra Tromsø, Oslo, Kirkenes, Bergen, St. Petersburg, Moskva, Murmansk og Arkhangelsk. Redaktør er Jens Petter Nielsen (bind 1) og Sven Holtsmark (bind 2, Institutt for forsvarsstudier i Oslo.)

 

Kl. 13.30 Omvisning i utstillingen Kalde kyster –  nære relasjoner

Ved førsteamanuensis Lena Aarekol, Polarmuseet

Hvorfor tok Roald Amundsen for 100 år siden med seg Helmer Hanssen fra Tromsø, og Aleksandr Kutsjin fra Onega, på sin ekspedisjon til Sydpolen? En russer og en nordmann. Hva var det disse to mennene kunne som var viktig for å lykkes? Hva slags likheter og forskjeller er det mellom kulturene?

Grensen mellom Norge og Russland ble opprettet i 1826. Dette er fortsatt den fredeligste av alle grenser i hele verden mellom en stormakt og et lite land. Grensen har 412 grensemerker, og på begge sider overvåkes den av soldater. Dette har likevel aldri hindret nordboerne i å ha kontakt.

Kl. 14.00

Visning av filmen «Under en steinhimmel»

Introduksjon ved stipendiat Petia Mankova, Institutt for arkeologi og sosialantropologi, UiT

Filmen «Under en steinhimmel» fra 1974 er en enestående norsk-sovjetisk samproduksjon. Filmen forteller om de dramatiske hendelsene i Finnmark sommeren 1944. Om menneskene som trosset evakueringsordren og gjemte seg i gruven i Bjørnevatn, om samarbeidet mellom den Røde Armeen og de norske partisanene og ikke minst om de harde kampene som førte til frigjøringa av Finnmark.

Bak filmen står det norske selskapet Teamfilm AS og det sovjetiske «Lenfilm». På skuespillerlista er det mange kjente både norske og russiske navn som Veslemøy Haslund, Nils Utsi, Evgenij Leonov, Oleg Jankovskij og Jelena Solovej. Manuset ble skrevet av Sigbjørn Hølmebakk og Jurij Nagibin og filmen ble regissert av Knut Andersen og Igor Maslennikov.

Filmen varer i 85 min

Les mer om filmen her:  http://www.nb.no/filmografi/show?id=795390

 

Russiske piroger til salgs i kafeen.

 

Når: 16.11.14 kl 12.00–15.45
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender