Blikk på Tromsø - fortellinger fra innersida og yttersida

Visuelle kulturstudium (VKS) inviterer til en helaften på Verdensteatret under Forskningsdagene.

Kl 16-17: Seminar: Blikk på Tromsø - fortellinger fra innsida og yttersida

Introduksjon: Film, fortellinger og forskning med Tromsø som omdreiningspunkt. Med professor Lisbet Holtedahl og førsteamanuensis Trond Waage, VKS.

Uansett hvor filmene som produserer på Visuelle Kulturstudier er tatt opp så er en overordnet målsetning at de skal formidle noe felles menneskelig. Vi ønsker at filmene skal kommunisere mellom ulike ståsteder og virkelighetsoppfatninger på en sånn måte at seeren kan identifiserer seg med personene i filmen.

I ei tid hvor det er mye uro i verden er det vårt universitets fremste oppgave å motvirke de mange stereotype bilder setter seg i folks bevissthet. I dagens nyhetsbilde er russere nærmest ensbetydende som krigshissere og arabere som ekstremister. I filmene vi skal vise i kveld kan seeren leve seg inn i og kjenne seg igjen i ulike Tromsøværingers, russeres, libanesere og palestineres historier.

toften


Kl 17-24: Filmmaraton

Filmvising, innledning og diskusjoner. 

Den moderne verden kjennetegnes av at ’de andre’ aldri er langt unna. I  Tromsø er det ikke to folk som tenker på den samme måten om byen. Her fins det folk som tenker om de andre som de som er fra ’Yttersia’. Og hva med ’Søringan’? Og ’Universitetsfolkan’? Gjennom å vise fram en bukett av filmer som relaterer seg til Tromsø og Tromsø bys relasjoner til omverdenen skal vi vise noe av det mangfold byen besitter.

Temaene vil bli gitt egne introduksjoner. Mange av filmskaperne og noen av deltagerne i filmene vil være tilstede under visningene, og si litt om filmene og filmenes liv.

Bolk 1, kl 17.00-19.45: Tromsø: Byfolk og bona.

Introduksjon av førstelektor Bente Sundsvold.

  • 'To farm or not to farm' (15 min) 1985 v/ Belegeh  

Vi er på Kvaløya, på gården Toften hos Helge og Aud. Helge nærmer seg pensjonsalderen, mens Aud ennå har mange yrkesaktive år igjen.  Hvem skal overta gården, og hvordan skal dette skje? 

Filmen ble laget på en av de første filmworkshopene UiT arrangerte i samarbeid med Atelier Varan i Paris,
Polar Varan 1983–85.

 

  • 'Formiddagskaffe med fem fine fruer' (28 min) 1991 v/ Hilde Skofteland

En vinterdag i Tromsø inviterer fru Richardsen (82) fire venninner i alderen 75–90 år på kaker og snitter. Vi er flue på veggen i selskapet og får overvære en avslappet og levende samtale om nyheter, vær, støvsugerselgere, pop-stjerner og mye annet som opptar disse fem fruene. Filmen gir et bilde av en generasjon eldre kvinner i Tromsø som vi alle kan kjenne oss igjen i, og ikke minst le sammen med.

Medvirkende: Aslaug Tessem Richardsen, Olly Sørensen, Ellinor Hergot, Margaret Øien og Gerda Tyssø.

Filmen er regissørens aller første og ble laget under en work shop på sosial antropogi-studiet på UiT i 1991, ledet av David og Judith MacDougall.

  • ‘My home, my heartache’ (32 min) 2004 v/ Trude Haugseth Moe

Ànne Marge (25) er eldst av fire søstre i en reindriftsfamilie i Nord-Sverige. Mens to av søstrene har flyttet hjemmefra, bor Ànne Marge fortsatt hjemme og hjelper faren i reindrifta. Drømmen hennes er å jobbe i reindrifta selv, men problemet er at i dag regnes dette som et arbeid for menn. 

I filmen følger vi Ànne Marge gjennom en sommer og en høst. Vi er med opp i fjellet på reinkalvmerking, og vi følger Ànne Marge hjemme og sammen med venner.

Underveis deler Ànne Marge sine betraktninger om framtiden med oss. Vi blir også kjent med Ànne Marges mor, Svea, som har vært gjennom de samme valgene i sin ungdom. Filmen handler om å være kvinne i reindrifta i dag og å balansere mellom tradisjon og modernitet. Underliggende er det universelle temaet om å være ung og skulle velge hvordan du vil leve livet ditt.

 

 

  • The street cleaners’ (17 min) 2009 v/ Brahima Diallo & Katriine Pederson

Hvem holder gatene våre rene? Møt trekløveret Egon, Olav og Yngve på jobb i Tromsøs gater. «Ryddeguttan» er en film om respekt, trygghet, glede og vekst på en av Tromsøs beste arbeidsplasser: Tromsø Asvo.

 

  • ’Airborn’ (20 min) 1999 v/Petia Mankova & Ørjan Kalinin

Året er 1999 og det er et livlig skate- og snowboardmiljø i Tromsø. Noen av guttene er så gode at de blir lagt merke til av proffene. Dette skaper avisoverskrifter – men er snowboard egentlig en vanlig sportsaktivitet? Og hva er drivkraften bak suksessen? Vegard Scheffler og flere av skate- og snowboardkjørerne gir oss et lite glimt av miljøet.

  • Learning to become a Muslim’ (28 min) 2003 v/Mari Bjørnsdatter Knudsen

Å vokse opp som muslim i Norge gir utfordringer. Man skal passe inn i det sekulære hverdagslivet, og på samme tid følge Islam.  Filmen viser barn fra ulike kulturer som møtes på Koranskolen hver lørdag i moskeen i Tromsø.

Bolk 2, kl 20.00-22.00: Våre venner i Russland

Introduksjon av stipendiat i Visuell Antropologi Petia Mankova og filmskaper Zoia Vylka Ravna

  • Yerv – Master of the Tundra’ (34 min) 2002 v/ Zoia Vylka Ravna

Noen er født til å følge med vinden, noen til å kjempe. En gruppe Nenets reingjetere bestemmer seg for å forlate det russiske kollektivsystemet.  Klarer de det? Hvordan? Filmen er historier om organisasjonen for private reingjetere, «Yerv», livene deres og kampene deres i en vanskelig natur og under vanskelige sosiale forhold i det arktiske Russland.

 

  • ‘No terminal!’ (46 min) 2003 v/ Vadim Lichatchev

Filmen er en krønike over noen ukers kamp øko-aktivister, kossakker og lokale fører mot byggingen av en amoniakkterminal ved den kjemiske operatøren TogliattiAzot sommeren 2002. «No terminal!» var slagordet for protestene i den lille byen Taman på kysten av Svartehavet på grensen til Ukraina. Barrikaderinger av kontorer, arrestasjoner, sultestreiker, demonstrasjoner og folkemøter var del av hverdagen til øko-aktivistene, kontrastert gjennom det stille badebylivet i et område hvor kosakk-feiring finner sted.

 

  • ‘Light as steam’ (30 min), 2014 v/ Leonid Savelyev

Fire menn, gamle venner fra forskjellige steder i Russland, med forskjellige yrker, inntekter og familiestatuser, drar til dette isolerte småbruket i de store skogene nordøst for St. Petersburg. Her ligger en ærverdig gård med en russisk badstu «banya». De kommer hit en eller to ganger i måneden for å ta sitt russiske bad, puste inn elveluften og lytte til skogens musikk og kjenne på stillheten.


Bolk 3, kl 22.15-24.00: Tromsø i Midtøsten

Introduksjon av visuell antropolog Rita Azar Svendsen

  • ‘This is our Land’ (36 min) 2013 v/Rita Azar Svendsen

Ebel Es Saqi er en landsby i Sør-Libanon ved grensen til Israel. Siden 1978 har FNs fredsbevarende styrker hatt sin base her og en norsk kontingent har oppholdt seg her i 20 år.
Til tross for at Ebel har vært et sted under sterk global påvirkning gjennom FN sin tilstedeværelse, er folkene i Ebel tradisjonelle, gjestfrie og holder sitt land kjært.  Filmen handler om livet i Ebel, om å håndtere slit og strev, og om en sterk følelse av å ha et hjemland. 

  • ‘Stars from Bethlehem’ (51 min) 2008 v/Marie Eve Leduc

Filmen portretterer seks palestinske ungdommer som lever i tre flyktningeleirer i Bethlehem (Vestbredden).  I løpet sommeren 2007 holdt Marie-Eve Leduc en filmworkshop for ungdommene, hvor hver enkelt laget sin egen kortfilm. Prosjektet hadde som mål å gi krigens skjulte aktører, palestinske ungdommer en stemme. De korte portrettene deres så vel som kommentarene deres om hvordan de forstår, er vevd sammen i denne filmen. Den viser hvordan de unge gir mening til fortidens erfaringer, og hvordan de håndterer nåtiden og hva de drømmer om for framtiden.

 

Arrangementet er en del av Forskningsdagene på HSL-fakultetet. Det er gratis og åpent for alle.

Kontakt: 

Trond Waage, førsteamanuensis i visuell antropologi 16.00-24.00 776 46247
Trond.waage@uit.no

logo

Når: 25.09.14 kl 16.00–00.00
Hvor: Verdensteatret Kino
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Trond Waage
Legg i kalender