Polar Vin&Viten: Kalak

Polarmuseet og Verdensteateret inviterer til en ny utgave av Polar Vin&Viten på Cinemateket torsdag 23. mai kl. 18.00. På programmet står spillefilmen KALAK av Isabella Eklöf. Samfunnsgeograf Tone Huse innleder før visninga.

KALAK er en råsterk filmatisering av Kim Leines selvbiografiske roman, med en briljant Emil Johnsen i hovedrollen. Filmen handler om Jan, en mann som er på flukt fra seg selv og en oppvekst hvor han ble utsatt for seksuelt misbruk av sin far.

Med kone og to barn har Jan flyttet fra Danmark til Grønland, hvor han jobber som sykepleier. Han prøver å legge fortiden bak seg og bli en del av den lokale kulturen. Han vil bli en ekte grønlender, en "kalak". Men når hans far tar kontakt og forteller at han ikke har lenge igjen å leve, setter det i gang en destruktiv spiral. Jans søken etter tilhørighet og en ny identitet blir stadig mer skjødesløs. Dersom han ikke tar et oppgjør med fortidens traumer, risikerer han å miste seg selv og sin familie.

Norsk-danske Kim Leine bodde 15 år på Grønland før han skrev sin første roman, Kalak. Dette er første gang en av den prisbelønnede forfatterens bøker blir filmatisert. Kim Leine er også en av filmens manusforfattere. Den norske skuespilleren Emil Johnsen briljerer i rollen som Jan, og bærer dette intense karakterstudiet på sin skuldre.

Kalak er den andre spillefilmen til regissør Isabella Eklöf. Hun brakdebuterte med den kontroversielle filmen Holiday i 2018 og var også en av manusforfatterne på den svenske suksessfilmen Grensen.

Tone Huse, samfunnsgeograf og førsteamanuensis i vitenskaps- og teknologistudier ved UiT Norges arktiske universitet, vil holde en innledning før filmen.

I 2010 vant Huse Brageprisen i kategorien sakprosa for boka Tøyengata – et nyrikt stykke Norge, basert på et intervjuarbeid om gentrifisering. For tiden leder hun forskningsprosjektet UrbTrans – Urban Transformation in a Warming Arctic, om geografi, temporalitet og materialitet i utviklingen av Nuuk, Kalaallit Nunaat (Grønland). Huses forskning på Nuuk spenner over tiårene fra 1950 til i dag og søker å forstå nordisk kolonialisme gjennom å undersøke stedsskapende praksiser.

TID: torsdag 23.  mai kl. 18.00
STED: Verdensteateret - Cinemateket i Tromsø 
Kjøp billetter her

Når: 23.05.24 kl 18.00–20.15
Hvor: Polarmuseet
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Ansvarlig: Siri Asphaug Holmøy
Legg i kalender