"Årsaker og mulige utfall av Russlands krig mot Ukraina" | Foredrag ved prof. Julie Wilhelmsen (NUPI) | Arr.: Academia Borealis

Julie Wilhelmsen, professor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), holder foredrag på Norges arktiske universitetsmuseum tirsdag 14. mai kl. 17.00.

Krigen mot Ukraina har både innenriks- og utenrikspolitiske impulser. Putin-regimet har blitt stadig mer autoritært, nasjonalistisk og avhengig av å mobilisere mot ytre trusler for å styrke egen makt. Samtidig har det fått et gradvis dårligere forhold til vestlige stater og institusjoner. Ukraina har blitt gjort til et brennpunkt i den russisk-vestlige konflikten.

Den vedvarende angrepskrigen har uoverskuelige konsekvenser for Ukraina, men også for Russland selv. På tross av at det er så mye vi umulig kan vite, vil det resonneres nøkternt om hva som kan bli mulige utfall av denne tragiske krigen.

Spørsmål og debatt.

Møtet er åpent for alle interesserte, og det er gratis inngang.   

Julie Wilhelmsen (54) er Forsker 1 ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun har doktorgrad i statsvitenskap og arbeider med russisk innenriks- og utenrikspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske sikkerhetsstudier. De to Tsjetsjenia-krigene etter Sovjetunionens fall og Russlands endrede forhold til Vesten er sentrale temaer i Wilhelmsens forskning. Wilhelmsen var i 2012-2016 medredaktør for tidsskriftet Internasjonal Politikk og er en aktiv deltaker i den offentlige debatten om internasjonal politikk. Hun mottok Skjervheimprisen i 2020 og Klassekampens Neshornpris i 2022 for sitt bidrag til den utenrikspolitiske debatten. Fritt Ords pris 2023 - Fritt Ord ble tildelt Wilhelmsen ‘for å ha vist betydningen av ytringsmot og utøving av akademisk ytringsfrihet i praksis’. I 2014-2015 var Wilhelmsen medlem av regjeringens ekspertgruppe for forsvaret av Norge. Fra 2019 til 2021 var hun en av ekspertene i Cooperative Security Initiative (CSI), som ble initiert for å skape nye ideer og oppmerksomhet rundt sikkerhetssamarbeid og multilateralisme gjennom OSSE.

Velkommen!

TID: Tirsdag 14. mai kl. 17-18
STED: Norges arktiske universitetsmuseum, Lars Thøringsveg 10
ARRANGØR: Academia Borealis, Nord-Norges Vitenskapsakademi

Når: 14.05.24 kl 17.00–18.00
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Synnøve des Bouvrie
E-post: synnove.des.bouvrie@uit.no
Legg i kalender