vår 2015
SOS-3900 Masteroppgave i sosiologi - 60 stp

Emnetype

Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
 

Opptakskrav

Avlagt bachelorgrad hvor det inngår en fordypning på minimum 80 studiepoeng sosiologi eller tilsvarende (jfr. opptakskrav for masterprogrammet i sosiologi).
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha avlagt eksamen i alle obligatoriske og valgfrie emner på mastergradsprogrammet i sosiologi.

Innhold

SOS-3900 er et todelt emne som består av å utvikle en prosjektbeskrivelse for mastergradsprosjektet og å skrive en mastergradsoppgave.

Prosjektbeskrivelsen skal vise hvordan mastergradsprosjektet er tenkt gjennomført. Mastergradsoppgaven er en viktig del av mastergraden i sosiologi og er et mindre forskningsarbeid av teoretisk eller empirisk art. Masteroppgaven er et selvstendig sosiologisk arbeid gjennomført på en vitenskapelig måte. Det forventes ikke vitenskapelig standard i den forstand at det må gjøres nye funn eller utvikles ny teori, men når det gjelder arbeidsmåten skal studenten følge vitenskapelige standarder. Masteroppgaven kan baseres på eget innsamlet materiale fra observasjon, intervju eller survey, men kan også bestå av en analyse eller beskrivelse av teoretiske tradisjoner eller metodiske spørsmål.

Hva lærer du

Gjennom arbeidet med masteroppgaven skal studenten lære å behandle et avgrenset sosiologisk tema på en faglig holdbar, gjennomtenkt og presis måte i løpet av et gitt, begrenset tidsrom.

Etter å ha gjennomført masteroppgaven skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

  • ha evne til å arbeide med et avgrenset sosiologisk tema på en vitenskapelig måte i løpet av et avgrenset tidsrom.


Ferdigheter

  • kunne utvikle en forskningsdesign og gjennomføre mindre teoretiske og/eller empiriske analyser basert på eget eller foreliggende materiale samt formidle resultatene på en vitenskapelig tilfredsstillende måte.


Kompetanse

  • kunne planlegge og gjennomføre mindre forskningsoppgaver,
  • kunne forholde seg til faglitteraturen på et forskningsfelt
  • kunne vurdere metodiske og teoretiske forutsetninger for vitenskapelige undersøkelser
  • kunne formidle resultater av egen og andres forskning.

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.
Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Undervisningen består av kollektiv og individuell veiledning.

Masterseminar:
Det tilbys kollektiv veiledning i masterseminaret ''Forskningsdesign og analyse'' vår og høst, omlag 8 dobbelttimer hvert semester. På seminaret skal studentene legge frem og drøfte sine oppgaver med faglærer og medstudenter i ulike faser av arbeidet. Studentene legger frem utkast til prosjektbeskrivelse i seminaret ved slutten av sitt 2. semester i masterstudiet.


Prosjektbeskrivelsenutvikles i løpet av 2. semester på masterstudiet og skal leveres på slutten av dette semesteret. Arbeidsinnsatsen knyttet til prosjektbeskrivelsen tilsvarer 10 studiepoeng, og inngår i de 60 studiepoengene i masteroppgaven (jfr. studieplan for master i sosiologi).
 

I tillegg til kollektiv veiledning vil det kunne bli tilbudt gjesteforelesere, bedriftsbesøk eller lignende som kan knyttes til sosiologifaget og det å jobbe som sosiolog.


Masteroppgave:
Hovedvekten av arbeidet med masteroppgaven skal gjøres i 3. og 4. semester i masterstudiet, men arbeidet skal påbegynnes i 2. semester. I slutten av andre semester, og i forbindelse med skriving av prosjektbeskrivelsen, får studenten tildelt individuell veileder for masteroppgaven.

Kvalitetssikring av emnet:
Emnet evalueres en gang per programperiode, med underveisevaluering og sluttevaluering. Evaluering foretas vanligvis muntlig, slik at studentene og faglærer kan komme i dialog om eventuelt behov for endringer. Evalueringen gjennomgås av faglærer og drøftes av programstyret.


Eksamen

Arbeidskrav:
Innlevering av prosjektbeskrivelse i slutten av 2. semester. Prosjektbeskrivelsen skal være på inntil 4000 ord (5 - 10 sider). Innleveringsfrist er 15. mai.

Prosjektbeskrivelsen vurderes til godkjent/ikke godkjent av veileder og faglærer.

Obligatorisk oppmøte på seminaret i ett semester (andre semester). Ved fravær utover 25 % i det obligatoriske semesteret vil arbeidskravet ikke bli godkjent.
Studentene anbefales å følge seminaret alle de siste tre semestrene i studiet.

Når eksamen i obligatoriske emner og valgemner er bestått, kan studenten framstille seg til endelig eksamen.

Eksamen er todelt:

1) Innlevering av masteroppgaven. Masteroppgaven skal være på max. 32 000 ord (ca. 80 sider). Innleveringsfrist er 15. mai i vårsemesteret og 15. november i høstsemesteret.
2) En individuell muntlig eksamen

Det gis gradert karakter (A-F), hvor A er beste karakter, E er dårligste og F er stryk (ikke bestått). Den muntlige eksamen virker justerende på oppgavens karakter.

Mastergradsoppgaven kan kun framlegges for ny sensur i bearbeidet eller supplert form dersom arbeidet bedømmes til karakteren F (jf. Eksamensforskriftens § 22).

Ved mastergradseksamener benyttes en ekstern sensor i tillegg til en intern, jf. Eksamensforskiftens § 39).
Kandidatens veileder skal ikke være sensor, men fakultetsstyret kan i spesielle tilfeller gjøre unntak fra denne bestemmelsen. Eksamenskommisjonen bør konferere med veileder før sensurmøte. Veileder skal ikke delta i sensurmøtet, og således være med å fastsette karakteren. Ved behov kan eksamenskommisjonen be veileder om en skriftlig redegjørelse for veiledningsprosessen (jf. Eksamensforskriftens § 40).

Når to sensorer i fellesskap skal fastsette karakteren ved skriftlig eksamen, og sensorene ikke blir enige om felles sensurvedtak, skal en tredje sensor, som skal være ekstern, trekkes inn. Sensuren framkommer ved felles enighet, eller ved at to av sensorenes standpunkter blir utslagsgivende (jf Eksamensforskiftens § 39).

 


Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 60
  • Emnekode: SOS-3900
  • Tidligere år og semester for dette emnet