Derfor unngår reinsdyr kraftlinjer

Det er hundrevis av eksempler på dyr som unngår kraftlinjer. Slik atferd har også blitt observert hos rein. Nå vet forskere hvorfor reinsdyr unngår kraftmaster i landskapet. Og svaret er ikke det man skulle tro.
Sojtaric, Maja
Publisert: 14.03.14 11:00 Oppdatert: 14.03.14 11:18

Forskning gjort på reinsdyr ved UiT går nå sin seiersgang i internasjonale medier. Grunnen er at reinsdyrs uvilje til å nærme seg kraftmaster i landskapet er av vesentlig betydning for andre dyr.

Deholder faktisk fem kilometers avstand til ledningene.  Man trodde tidligere at det var fordi man ryddet landskapet for trevekst for å sette opp kraftledningene. Men det gir lite mening i arktisk tundra, der det ikke er trær.

– Dette har vært et mysterium for oss. Vi har nå funnet en annen mekanisme som kan  forklare dette, sier førsteamanuensis Nicholas Tyler ved UiT til BBC.  

I 2011 oppdaget forskere ved UIT, som de første i verden, at øyne til store pattedyr som reinsdyr var sensitive for UV-lys. Og dette får kraftlinjer til å fremstå som kjeder av blinkende lyn for dyrene og skremmer dem bort. 
Dette har store konsekvenser for hvor de lever og spiser, hvordan de forflytter seg, hvem de parrer seg med. 

– Tapet og fragmenteringen av habitat på grunn av  infrastruktur er i prinsippet en global trussel mot biologisk mangfold – en av de største. Hovedveier har alltid fått mye oppmerksomhet, men dette vil presse kraftlinjer rett opp på listen over verstinger.». Det at dyrene unngår kraftledninger kan forstyrre trekkruter, yngleplasser og beite for både dyr og fugler, sier Tyler til The Guardian.

Forskninga er gjort i samarbeid med University College London, og publisert i Conservation Biology.

Samme samarbeidet førte til at forskere ved UiT i fjor oppdaget at reinsdyr skifter øyenfarge om vinteren.

Les mer her:

BBC: Animals "scared" by bursts of light freom power cables

The Guardian: Animals see powerlines as glowing, flashing bands, research reveals

The Independent: Powerlines disturb animal habitats by appearing as disturbing flashes of UV light invisible to the human eye 

The Telegraph: Riddle of why animals fear pylons finally solved

 

Navn på originalartikkel:

  • Tyler, N. J. C.; Stokkan, Karl Arne; Hogg, C R; Nelleman, C; Vistnes, A.I.; Jeffery, Glen. Ultra-violet vision and avoidance of power lines in birds and mammals. Conservation Biology 2014. ISSN 0888-8892.

 







Sojtaric, Maja
Publisert: 14.03.14 11:00 Oppdatert: 14.03.14 11:18
Vi anbefaler