UiT skal bli enda bedre på likestilling

UiT fikk likestillingsprisen i fjor, men hviler ikke på laurbærene. Nå startes et toårig prosjekt for å fremme kjønnsperspektiv i forskning med kick-off torsdag 15.november.

Leithe, Ingrid
Publisert: 09.11.12 00:00 Oppdatert: 09.11.12 16:03

Londa Schiebinger. Foto: Stanford University

Prosjektet heter Kjønnsperspektiv i forskning og utdanning og blir finansiert av de to millionene UiT fikk i 2011 da de fikk prisen fra likestillings-departementet.

En del av pengene skal brukes til å opprette fire nye Professor II-stillinger (vitenskapelig bistilling).

Det vil si at etablerte forskningsgrupper kan få en ekstra ressurs som kan bidra til å gi et kjønnsperspektiv på deres prosjekter.

Londa Schiebinger, professor ved Stanford University skal holde Kick-off-seminaret på torsdag 15. november hvor hun skal snakke om det internasjonale prosjektet Gendered Innovations.

Les mer om seminaret

Bedre resultater

– Mange av våre ansatte tviler kanskje på at det finnes et kjønnsperspektiv i deres forskning, sier prorektor ved UiT, Curt Rice.

– Det er nettopp disse som jeg har veldig lyst å treffe med dette prosjektet. Når man får inn kjønnsperspektiv i forskning, får man ut resultater med høyere kvalitet.

De mest åpenbare konsekvensene av mangel på kjønnsperspektiv i forskning har man fra medisin. Om det er en skjevhet der i testing av kjønn, kan det føre til at kvinner får behandling som er utviklet gjennom testing på menn. Dette har man sett ved hjerte og kar-sykdom hos kvinner.

Dette skjer andre veien også hvor behandling av beinskjørhet, som også rammer menn, har blitt utviklet gjennom forskning på kvinner.

– Det finnes også mange eksempler fra andre fag, sier Rice.

Nå har vi har fått inn Londa Schiebinger, verdens absolutt ledende ekspert innenfor kjønnsperspektiv i forskning til å holde seminar om dette. 

Les mer om Gendered Innovations

Rice forteller også at Kick Off Seminaret er inngangsbillett for å kunne søke om disse nye Professor II stillingene, og føyer til at både Norges forskningsråd og EU nå vurderer kjønnsperspektiver i alle søknader, uansett fagområde. 

– Halvdagsseminaret med Schiebinger vil gi våre forskere et konkurransefortrinn og sette oss i stand til å slå gjennom med enda flere søknader om ekstern finansiering. Det er en prioritet for UiT å øke ekstern finansiering av forskning og dette er et av mange tiltak som skal bidra til det.

Les mer om Londa Schiebinger

 

Leithe, Ingrid
Publisert: 09.11.12 00:00 Oppdatert: 09.11.12 16:03
Vi anbefaler