Øl kan inneholde farlige kjemikalier

Men sannsynligvis er ikke bryggeriene klar over det.

Publisert: 02.05.12 00:00 Oppdatert: 11.06.13 11:48

Tekst: Jørn Mikael Hagen

øl.jpg (Bredde: 180px)  

Bygg kan inneholde rester av sprøyte-
middelet glyfosat. Det sier forsker ved
GenØk, Marek Cuhra.
Illustrasjonsbilde: www.colourbox.com

Advarselen kommer fra Marek Cuhra, forskningsstipendiat ved GenØk - Senter for biosikkerhet og ved Universitet i Tromsø.

Som forsker uroet han seg over de enorme mengder kjemikalier som pumpes ut på åkrene for å kvele ugress og drepe skadedyr. Kjemikalier der noe sitter igjen i maten som dyrkes og som vi spiser. I arbeidet med dette ble han bevisst på at den samme teknikken også brukes ved innhøsting av bygg i Norge. Bygg som blant annet brukes til brygging av øl.

Les også: Med vannlopper i blodet

- I Norge er vi er stolte av renhetsloven og vi smykker oss med at våre bryggerier brygger etter denne. Vi anser den som en form for garanti når det gjelder kvaliteten av vårt øl. Men utover det er lovverket som styrer innholdet av giftstoffer i produktene i stort omfang diktert av EU, forklarer han.

- I tillegg er norske forbrukere svært bevisste på og opptatt av å spise "rene" matvarer sammenlignet med andre land. De fleste av oss skjønner også at det er utopisk å bli servert mat og drikke helt uten kjemikalier og tungmetaller, men vi stoler på at våre folkevalgte forholder seg til det (i forhold til andre land) strenge reglementet vi har, der vi for eksempel har et forbud mot genmodifisert mat som menneskefôr.

- Men kanskje er ikke våre folkevalgte politikere alltid like oppdaterte, spør han og forklarer videre.

Vil øke mengden giftstoffer

- Giften i maten er regulert og begrenset med presise toleransegrenser som sikrer at sprøytemiddelrester holdes under nivåer som forskere anser som ufarlige.

Men disse nivåene ønsker det store amerikanske kjemikonsernet, Monsanto, skal heves når det gjelder giftstoffet glyfosat som er verdens mest brukte sprøytemiddel. Et stoff der tsjekkisk mattilsyn nylig har funnet høye verdier av i linser. Med det resultat at alle EU-land har tatt linsene som var importert fra Canada i "arrest" i påvente av EU-kommisjonens behandling av søknaden fra Monsanto.

- Blir søknaden godkjent må mattilsynene i EU sannsynligvis bli nødt til å slippe linsene ut på det europeiske markedet, sier Cuhra.

- Grenseverdien i EU for glyfosat i linser er 0,1 mg/kg. For en menig forbruker gir kanskje ikke dette tallet noen videre mening. 

- Men om man sier at Monsanto ønsker å heve grenseverdien i EU-land til 15 mg/kg. Altså å akseptere 150 ganger større andel av giftstoffet i maten, vil man i det minste danne seg et bilde av at det er en radikal endring det amerikanske kjemikonsernet ber om.

marek_cuhra.jpg (Bredde: 180px)  

Marek Cuhra oppfordrer politikerne til
å ha en bevisst holdning til grense-
verdier for kjemikalier i norsk mat.
Han mener man bør unngå unødvendig
belastning av mennesker og miljø.
Foto: Jørn Mikael Hagen, uit.no

Ubevisste

Cuhra forklarer at det store glyfosatinnholdet i linser stammer fra innhøstingen, der giftstoffet brukes for å styre innhøstingstidspunktet. 

- Ved å gi marken med linsene en kraftig dose glyfosat rett før innhøstingen, oppnår bonden å presse den døende planten til å investere alle rester av livskraft i å ferdigmodne sine frø. I tillegg medvirker dødsprosessen til å tørke ut plantene, som igjen gjør innhøstingen lettere, forklarer han.

- Det er ren skjær latskap fra industrien.

Men det var altså under dette arbeidet han ble klar over at teknikken også brukes hjemme i Norge ved innhøsting av bygg. Bygg som blant annet brukes til brygging av øl.

- Norske bryggerier er veldig bevisste på å holde seg til renhetsloven, og har strengere regler for ølbryggeri enn flere andre land, fortsetter Cuhra.

- Og sannsynligheten er stor for at de ikke en gang er klar over at bygg innhøstes gjennom tvangsmodning og dermed kan inneholde betydelige mengder glyfosat.


- Vi har ingen analyser på dette, men det er ingen grunn til å tro at resultatene vil bli særlig annerledes enn andre avlinger som vi har undersøkt, og som har vist seg å inneholde høye nivåer av sprøytemiddelrester. Det gir uttrykket "renhetsloven" en ny klang, sier han.

- Vil du anbefale forbrukerne å holde seg unna linser og øl?

- Nei, på ingen måte. Jeg både spiser linser og drikker øl selv. Og dette er ikke først og fremst rettet som informasjon til forbrukerne, men til politikerne om at de må være oppmerksomme. Plutselig fatter de vedtak de selv ikke er bevisste på hva inneholder, advarer han.

Prisgitt støtte

- Vi har en ordning i Norge som er i særstilling sammenlignet med resten av verden. 

- Norge prioriterer og gir økonomisk støtte til uavhengig forskning. Og regler og grenseverdier for innholdet av kjemikalier i norsk mat er basert på vitenskapelige fakta gitt av forskere, forklarer Cuhra.

Han forklarer at noe bruk av kjemikalier i dyrking og produksjon av mat er uunngåelig og til dels også nødvendig.

- Men den fortsatt økende unødvendige belastningen må vi kunne begrense så langt det er mulig.

- Og det er det opp til våre politikere å kontrollere, avslutter han.

Glyfosat er det mest brukte ugrasmiddelet i Norge.

Glyfosat inngår i en rekke preparater og er det virksomme stoffet som har høyest omsetning i Norge. Den gjennomsnittlige omsetningen av glyfosat var fra 2004 til 2008 ca 292 tonn.

Mattilsynet har laget et faktaark om glyfosat som kan lastes ned her.

Kilde: Mattilsynet
Publisert: 02.05.12 00:00 Oppdatert: 11.06.13 11:48
Vi anbefaler