Hormonspiral gir best kreftbeskyttelse

Tromsøstudie styrker dokumentasjonen på at hormonspiral i stor grad beskytter mot kreft i livmoren. - Hormonspiralen er overlegen sammenlignet med tablettbehandling, sier professor.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.02.12 00:00 Oppdatert: 21.02.12 08:41

hormonspiral.jpg (Studiekatalog (380px))
Ved bruk av hormonspiralen ser Ørbo at farlige mutasjoner på cellenivå går tilbake. Mekanismen bak hva som faktisk skjer i kroppen etter at spiralen settes inn, er ikke klarlagt.
Foto: Anne Ørbo, UiT

Nær ti år har gått siden professor Anne Ørbo og kolleger ved Helsefak, UiT, første gang fant at kvinner som bruker hormonspiral som prevensjon, også oppnår en forebyggende effekt mot livmorkreft.

Nå rapporterer UiT-professoren at forstadier til kreft forsvinner hos samtlige av kvinnene i en gruppe som blir behandlet med hormonspiralen Mirena i seks måneder, og senere er fulgt opp over to år.

Kvinnene viser ikke tegn til celleforandringer som kan utvikle seg til ondartede svulster, så lenge de benytter spiralen.

- Veldig lovende

- Hormonspiralen viser seg helt overlegen sammenlignet med tablettbehandling. Resultatene er veldig lovende, og tendensene tydelige: Alle kvinnene i gruppen som benyttet spiral har respondert.

- Det vil si at forstadiene til livmorkreft gikk helt tilbake ved bruk av spiralen, sier professor og gynekolog Anne Ørbo til forskning.no.

Lang oppfølging

170 kvinner der samtlige hadde forstadier til livmorkreft, er fulgt i en randomisert kontrollert studie.

I praksis er dette den forskningsmetoden som anses som best egnet til å undersøke og sammenligne effekter av behandlingsformer.

Så lang oppfølgningstid som to år har forskere aldri tidligere operert med i undersøkelser av hormonspiral versus tablettbehandling.

 

Les hele artikkelen hos www.forskning.no

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.02.12 00:00 Oppdatert: 21.02.12 08:41
Vi anbefaler