Lager havmodell som skal analysere oljeutslipp

IT-avdelingen ved UiT er i gang med å designe en modell som skal forutsi hvordan et oljeutslipp vil påvirke livet i havet i Lofoten og Vesterålen.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 05.02.14 00:00 Oppdatert: 06.02.14 15:18

Prosjektet Symbioses skal være ferdig i løpet av 2014.

– Vi utvikler en forgiftningsmodell som kan si noe om hvordan plankton og fisk påvirkes av olje. Systemet skal brukes for å gi indikasjoner for hva et eventuelt oljeutslipp i Lofoten og Vesterålen vil si for økosystemet, sier senioringeniør Jonas Juselius.

I dag finnes det mange havmodeller, både for olje, plankton og fisk for å nevne noe. Men disse modellene snakker ikke sammen.

– Nå har vi tatt de beste modellene vi har, og designet en komponent som binder dem sammen. De er altså satt sammen i et system slik at de “snakker sammen”. Dermed kan vi kjøre simuleringer som sier noe om hva et oljeutslipp vil si, for eksempel for torskebestanden, om 5-10 år.

Senioringeniør Jonas Juselius utvikler modellen. Foto: Renate Alsen Øvergård

Hundrevis av simuleringer

Prosjektet har fått navnet “Symbioses” og modellen skal være ferdigutviklet i 2014.

– Det er et unikt prosjekt fordi vi ser på hele økosystemet fra plankton til fisk. Modellen skal kunne kartlegge hvordan miljøet i havet vil være for alle disse artene, flere år etter oljeutslippet, forteller prosjektleder JoLynn Carroll fra Akvaplan-niva.

Oppdragsgiveren er oljeindustrien som er interessert i å få så presise og virkelighetsnære beregninger som mulig.

– Oljeindustrien har satt null føringer. De er interessert i å få så presise data som mulig. De ønsker ikke noe nytt scenario som det som skjedde Mexicogulfen i 2010 da en oljerigg brant og store mengder olje lekket ut, sier Juselius.

Nå skal det kjøres hundrevis av simuleringer for alle mulige scenarioer. Som hva ulike typer olje vil gjøre, mengde utslipp og havstrømmer. Siden Universitetet i Tromsø sitter på store beregningsressurser var det naturlig at modellen blir utviklet her.

Prosjektleder JoLynn Carroll

Kun for Lofoten og Vesterålen

Det er allerede kjørt flere beregninger, men det er for tidlig å si noe om utfallene.

– Foreløpig er vi i en fase hvor vi tester. Vi er ennå ikke på det nivået hvor vi kan si noe om virkeligheten, men det er målet, sier Carroll.

– Kan systemet videreføres og selges til andre lignende prosjekt?

– Modellene er laget spesifikt for Lofoten og Vesterålen, og vi vil dermed ikke kunne ta systemet og bruke det på andre områder. Men vi kan benytte måten det er bygd opp på, sier Carroll.

I juni vil det treårige prosjektet være ferdig, og Juselius tar da sikte på at de har et system som de kan anvende. Nå har de imidlertid fått finansiering i to år til.

Både nasjonale og internasjonale forskere er tilknyttet prosjektet. Blant annet bidrar forskere fra fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) med basiskunnskap om dyrelivet i havet og økosystemet.

Fakta:

Prosjektet har fått navnet Symbioses.

Systemet inkluderer syv modeller som er tilknyttet en komponent som kjører beregninger fra supercomputeren Stallo ved UiT.

Akvaplan-niva er prosjektledere.

Symbioses er finansiert av Forskningsrådet og industripartnere.

Prosjektpartnere er Universitetet i Tromsø, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Nordland, Universiteit Gent, Radbound University Nijmegen, IRIS, UNIS, COWI, CEES, SINTEF, NIVA og IMARES Wageningen UR.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 05.02.14 00:00 Oppdatert: 06.02.14 15:18
Vi anbefaler