Reisende truer økosystemet på Svalbard

Reisende til Svalbard kan være en stor trussel mot økosystemet på øygruppa. Ny forskning viser at reisende har med seg i gjennomsnitt fire frø, og de aller fleste er fra plantearter som ikke finnes på Svalbard i dag.

Solbakk, Mona
Publisert: 23.09.11 00:00 Oppdatert: 23.09.11 09:27

Chris_Ware renser sko til Trine Krystad.jpg (Bredde: 560px)
UNDERSØKER DE REISENDE: Forsker Chris Ware undersøker skoene til de reisende på flyplassen i Longyearbyen. Her undersøkes skoene til Trine Krystad, leder av Svalbards Miljøvernfond som har finansiert prosjektet. Foto: Inger Greve Alsos, UiT.

Forskere fra Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), Universitetet i Tromsø og Australian Antarctic Divison har nylig publisert funnene fra et eksperiment fra sommeren 2008 som viser at økt reiseaktivitet vil føre til at flere sørlige plantearter vil finne veien til Svalbard. 
Les hele artikkelen her: Humans introduce viable seeds to the Arctic on footwear.pdf

Sko til reisende ble undersøkt

Sommeren 2008 hadde Chris Ware et uvanlig tilbud til flypassasjerer som ankom Longyearbyen flyplass. Han tilbød gratis rens av skoene til de reisende.

Ved å samle jordrester fra skosålene til flypassasjerer, finkjemme restene for plantefrø og deretter plante disse i “Svalbard-klima” ønsket Ware å finne ut om fremmede arter kan bli introdusert til øygruppa og etablere seg.

Fire frø per person

- Prøver fra 259 par sko ble tatt, forteller førsteamanuensis Inger Greve Alsos, ved Tromsø Museum Universitetsmuseet. - Totalt 1019 frø fra 53 plantearter ble funnet. Av disse planteartene var hele 88 % arter som ikke finnes på Svalbard i dag.

1019 delt på 259 par gir et gjennomsnitt på 3,9 frø per person. Hvis man går ut fra at antallet frø som hver person bringer med seg er representativt for hele året, så kan potensielt nærmere 300 000 frø ankomme til Svalbard årlig når man tar i betraktning antall reisende.

Frøene ble plantet i et klima på 10 varmegrader med 24 timers sollys for å simulere lysforholdene på Svalbard om sommeren.

Hele 26 prosent av frøene klarte å spire under disse forholdene.

- Det viser at det ikke er usannsynlig at nye plantearter kan bli innført til det sårbare økosystemet på Svalbard – ved hjelp av mennesker, forteller Alsos.

Ingen krav om rengjøring av sko i dag

- Disse funnene kan være et bidrag i en framtidig diskusjon om det skal innføres egne retningslinjer for besøkende til Svalbard. Per i dag finnes det ikke noen form for retningslinjer for rengjøring av skotøy før man entrer Svalbard, slik det gjør for eksempel i Antarktis og på New Zealand. 

Les mer på forskning.no: De moderne frøsprederne

NYE ARTER PÅ SVALBARD: Ugessløvetann setter modne frø både i Barentsburg og Pyramiden, og vil derfor lett kunne spre seg til andre områder på Svalbard. Foto: Inger Greve Alsos, UiT.

Ugressløvetann Taraxacum_ruderalia.JPG (Bredde: 560px)

Solbakk, Mona
Publisert: 23.09.11 00:00 Oppdatert: 23.09.11 09:27
Vi anbefaler