Skriv ut Lukk vindu


 

Satellitteknologi, ingeniør - bachelor

Fakta

Varighet:3 År
Studiepoeng:180
Gradsnavn:Bachelor i ingeniørfag- Satellitteknologi
Opptakskrav:
Søknadsfrist:15. april
Søknadskode:
Narvik: 186 956
Bodø: 186 956

Beskrivelse av studiet

NB! Mindre endringer på studieplanen kan forekomme på grunn av pågående arbeid med studieporteføljen ved UiT.

Du er kanskje ikke klar over at du bruker satellitter hver eneste dag? Mobilen din stiller klokken og forteller deg hvor du er ut fra navigasjonssatellitter. For å vite hvilket vær det er i morgen, bruker vi værsatellitter. AIS satellitter overvåker hvor skip er til enhver tid. Kommunikasjonssatellitter sender TV-signaler over hele verden og jordovervåkningssatellitter overvåker mengden snø, avskoging, hvor det bygges, skogbranner, ressursforvaltning og lignende.

Gjennom studiet vil du lære om hva som skal til for å bygge for denne teknologien, og hvordan den kan brukes. Utdanningen gir mange muligheter innenfor nasjonale bedrifter og forskningsvirksomheter, og åpner videre dører internasjonalt for den som ønsker seg utenlands.

En oversikt av faglig innhold gis best under fanen «Oppbygging av studiet».

Siste semester på Bachelor domineres av selvstendig arbeid i hovedoppgaven. I denne arbeides det gjerne med en oppgave som er gitt fra industrien eller knyttet opp mot forskningen ved UiT. Oppgaven er forankret i reelle problemstillinger fra samfunns- og næringsliv eller forsknings- og utviklingsarbeid.

Våre studenter har tidligere deltatt i nasjonale satellittprosjekter der to cube-satellitter (Ncube og HinCube) har blitt utviklet og skutt opp. De har deltatt i internasjonale student-prosjekter som blant annet: ESPRIT i samarbeid med University of Pensylvania/NASA, G-Chaser i samarbeid med University of Colorado/NASA, og RaPTeX i samarbeid med ESA.

I 2022 ble et nytt studentsatellittprosjekt UNICube startet som vil inngå i emnene i studieretningen. Du vil også kunne ta del i dette prosjekt utenfor emnene. I forbindelse med dette er det inngått et samarbeid med Andøya Space. Dette kan du bli en del av. Les mer om studentsatellitten her.

Som en del av UNICube er studentene for øyeblikket en del av NASA og Andøya Space’s GHOST-mission med sitt eksperiment SERPENT. Dette skal skytes opp fra Andøya Space i slutten av 2025. Les mer om SERPENT her.


Oppbygging av studiet

Studieplan
10 stp. 10 stp. 10 stp.
1. sem. (høst) TEK-1507 Matematikk 1 - 10 stp. ELE-2501 Introduksjon til elektriske kretser - 5 stp. TEK-1501 Statistikk - 5 stp. TEK-1502 Ingeniørfaglig yrkesutøvelse og arbeidsmetoder - 5 stp. TEK-1520 Beregningsorientert programmering - 5 stp.
2. sem. (vår) ETE-2501 Elektrisitetslære - 10 stp. TEK-1516 Matematikk 2 - 10 stp. TEK-1504 Fysikk - 5 stp. TEK-1505 Kjemi - 5 stp.
3. sem. (høst) STE-2603 Kommunikasjonsteknikk - 10 stp. STE-2604 Romteknologi - 10 stp. ELE-2502 Elektronikk 1 - 5 stp. ELE-2503 Digitalteknikk - 5 stp. ELE-2602 Mikrokontroller - 5 stp.
4. sem. (vår) STE-2605 Lineære systemer og reguleringsteknikk - 10 stp. DTE-2600 Programmering C++ - 5 stp. ELE-2600 Elektronikk 2 - 5 stp. STE-2600 Satellittdesign - 5 stp.
5. sem. (høst) STE-2801 Satellittdata - behandling og forvaltning - 10 stp. STE-2601 Digital signalbehandling - 5 stp. STE-2602 Bildebehandling - 5 stp.
6. sem. (vår) STE-2780 Bacheloroppgave satellitteknologi - 20 stp. TEK-1518 Entreprenørskap, økonomi og organisasjon - 10 stp.

Hva lærer du?

Detaljert læringsutbyttebeskrivelse finner du i gjeldende studieplan.

Undervisning og eksamen

De fleste fagene er basert på tradisjonell klasseromsundervisning, løsning av individuelle øvingsoppgaver og samt laboratorieøvinger. Øvingsoppgaver kan være frivillige eller obligatoriske. I tillegg benyttes også 'læring gjennom prosjektarbeid' i stor grad. Prosjektgruppen jobber fram en prosjektrapport som presenteres for faglærer, sensor og eventuelt medstudenter. I den avsluttende hovedoppgaven (20 studiepoeng) arbeider studentene i grupper på 2-3 personer.

Det kan benyttes ulike vurderingsformer i de forskjellige emnene, alt etter hva som er hensiktsmessig og emneansvarlig velger. I de fleste emnene benyttes skriftlig individuell eksamen som hovedvurderingsform. I tillegg inngår ofte obligatoriske teoretiske og praktiske øvinger/prosjekter (individuelle eller i gruppe) som en del av den endelige karakteren.

Enkelte emner benytter mappevurdering og enkelte emner er rene prosjekter hvor karakter fastsettes etter sluttrapporten med eventuell presentasjon. Nærmere informasjon om de enkelte emners vurderingsform finnes i emnebeskrivelsene.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Utveksling

Studiestedet har kontakt med flere utenlandske høgskoler og universiteter, og flere av våre tidligere studenter har oppholdt seg i perioder ved slike utdanningsinstitusjoner. Fakultetet hjelper til med å legge slike opphold til rette for interesserte studenter, slik at disse utenlandsoppholdene kan inngå som en del av utdanningen ved UiT i Narvik.

Jobbmuligheter

Studiet er unikt innen sitt felt i Norge og åpner for en spennende karriere. Studiet er fremtidsrettet innenfor et fagfelt som samfunnet har blitt avhengig av og der Norge har en sterk posisjon. Videre er det mange muligheter for karriereutvikling både innenfor nasjonale forskningsvirksomheter og bedrifter, og studiet åpner for muligheter internasjonalt for den som ønsker seg utenlands.

Bedrifter og institusjoner som er aktuelle etter endt utdanning som ingeniør i satellitteknologi er:

Videre studier

Etter fullført bachelorutdanning er en videreføring til Master i Teknologi/Sivilingeniør innen Elektroteknikk eller Satellitt- og droneteknikk ved UiT i Narvik naturlig dersom du ønsker å gjøre deg særdeles attraktiv for nasjonal eller internasjonal romindustri.

De nevnte studiene er også et gode utgangspunkt for en videre forskerutdanning (doktorgrad) innen fagfeltet.