Språklige spørsmål

Hvorfor er barnespråk annerledes enn voksenspråk? Hvordan kan sannhet være avhengig av grammatikk?
Språkforskerne Merete Anderssen og Peter A. Svenonius svarer.

I fire foredrag under Forskningsdagene tematiserer og formulerer språkforskerne problemstillinger du kanskje alltid har lurt på eller kanskje ikke visste at du lurte på. De to første foredragene er under åpningsarrangementet onsdag 17. september, mens de to siste går denne onsdagen, den 24.

  • Professor Merete Anderssen:
    Om barn og språk og kreativitet og sånn: Why kids say the darndest things

    Sist på 90-tallet gikk det et TV-show i USA som fokuserte på de morsomme tingene barn sier. Men barn sier ikke bare rare ting; de sier dem også på en annen, eller rar, måte. I dette foredraget skal vi se at nettopp dette at barns språk er annerledes enn voksnes viser hvor kreativt barnet selv er i språktilegnelses-prosessen. Derfor er det å lære et språk nesten som å finne det opp på nytt!

  • Professor Peter A. Svenonius:
    Ord + Grammatikk = sant

    Hva er sannheten? Ei setning som "Jeg bor her" kan være sann eller usann, avhengig av hvem som sier den, når, og hvor. "Hvor bor du?" er også ei setning, men kan ikke være sann eller usann, fordi den ikke er en påstand, men et spørsmål. Så ikke alle setninger kan være sanne, bare påstander kan det. Under visse omstendigheter kan også ord oppfattes som sanne eller usanne. For eksempel kan ordet "Der" oppfattes som sant eller usant som svar til spørsmålet "Hvor bor du?" Men da er "Der" egentlig oppfattet som om det betyr "Jeg bor der", som er en påstand. Det kan hevdes at bare påstander kan være sanne, og at grammatikk er nødvendig for å kunne danne påstander. Altså, uten grammatikk, ingen sannhet.

Arrangementet er en del av Forskningsdagene på HSL-fakultetet. Det er gratis og åpent for alle.
Enkel servering.

Kontakt: 

Peter Svenonius, professor i lingvistikk kl 15.00 776 45408/93005056
Peter.svenonius@uit.no

Merete Andreassen, professor i engelsk 776 44254/
Merete.andreassen@uit.no

logo
Når: 24.09.14 kl 15.00–16.30
Hvor: Tromsø bibliotek og byarkiv
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Sigrun Høgetveit Berg
Telefon: 977 16 120
Legg i kalender