Nordnorsk folkemusikksamling

Nordnorsk folkemusikksamling blei oppretta i 1949 av lektor Arnt Bakke ved Tromsø Museum. Før denne tid hadde tradisjonsmusikk i Nord-Norge blitt samla inn av spredte ildsjeler. I dag utgjør samlingen det største arkivet av folkemusikk, salmer og joik i Nord-Norge. 

Samlinga inneholder tradisjonsmusikk i Nord-Norge, som inkluderer norsk-, samisk- og finskspråklig tradisjon. Det arbeides særlig med dokumentasjon, forskning og formidling av arkivet. Alle opptak i samlinga er signert TsM B og er tilgjengelig for lytting i museets lokaler eller etter nærmere avtale gjennom dette skjemaet

Arnt Bakke bestyrte samlinga for det meste på fritida fram til sin død i 1976. Fra 1982 til 2019 var Ola Graff ansatt som konservator for samlinga. Etter 2019 forvaltes samlinga som del av de kulturhistoriske samlingene ved museet og skal på sikt offentliggjøres i løsninger for avspilling av lyd og bilde i digitale arkiver. 

Få mer informasjon og lytt til eksempler fra arkivene her:  

Når det gjelder samlingen av samisk joik, er denne søkbar i nordisk joikearkiv som er samlet i Sverige. 

Her kan du søke i Nordisk joikearkiv. Søk for eksempel etter en slektning eller navn på en joik du kjenner. Alle opptak som er samlet inn av museet er registrert med koden TsM B, som du så kan be om å få innsyn i via vårt kontaktskjema

...

Luohtearkiiva

Her finner du joik fra våre samlinger med utfyllende opplysninger om hvert lydspor publisert på DigitaltMuseum

...

Luohtevuorká

Luohtevuorká  er en serie med kuraterte album basert på utvalgte opptak fra joikesamlingen som publiseres på strømmetjenester. Søk etter "Luohtevuorkkás" på Spotify eller andre steder du lytter til musikk. 

Adresse:
Tromsø Museum, 9037 Tromsø
Tlf. +47 776 44000 (sentralbord) 
Besøksadresse: Lars Thøringsv. 10
Folkemusikksamlinga har åpent alle hverdager i museets åpningstid.