4. LØK OG KNOLLER

Denne samlingen viser planter som har et underjordisk lagringsorgan som tillater planten å gå i hvile under ugunstige forhold.

Yndetulipan (Tulipa humilis)

Denne samlingen viser planter som har et underjordisk lagringsorgan som tillater planten å gå i hvile under ugunstige forhold. De vi dyrker er tilpasset en todelt hvileperiode, først sommertørke og så vinterkulde. Mange av artene må dyrkes varmt og sørvendt i veldrenert jord som tilpasning til sommertørke. Under slike forhold kan et stort utval arter (f. eks. 30 ville tulipanarter) dyrkes i Tromsø. Opplagsnæringen gjør at plantene kan blomstre tidlig om våren - en god tilpasning siden deres naturlige habitat tørker ut seinere på sesongen.  

Overvintringsorganene er av ulike typer. En løk er en oppsvulming av nederste del av stengelen med omdannede blad i form av løkskjell. Disse lagrer opplags-næring og danner ikke grønne bladplater. De fleste artene i samlingen er av denne typen, f. eks. løk (Allium), tulipan (Tulipa), kroner (Fritillaria), perleblomst (Muscari) og liljer (Lilium). Krokus og gladiolus har derimot stengelknoll uten løkskjell. Hvitveis (Anemone nemorosa) har oppsvulmede jordstengler som lagringsorgan. Slekter som marihand (Dactylorhiza), dagliljer (Hemerocallis) og peoner (Paeonia) har næringen i oppsvulmede røtter.