3. SIBIR – og Kirovsk vennskapshage

Byen Kirovsk på Kola-halvøya hadde den nordligste botaniske hagen i verden før hagen i Tromsø ble opprettet.

Sibirhundetann/Siberian fawn lily (Erythronium sibiricum)

Byen Kirovsk på Kola-halvøya hadde den nordligste botaniske hagen i verden før hagen i Tromsø ble opprettet. Ved åpningen av vår hage overrakte de oss tre arter som fremdeles gir en praktfull vårblomstring i samlingen: sibirhundetann (Erythronium sibiricum), soleieslektningen Callianthemum angustifolium og blåstjernearten Scilla rosenii. De kommer fra henholdsvis Sør-Sibir, Øst-Sibir og Kaukasus. 

Kamtsjatka lengst i øst er klimatisk et parallellområde til Nord-Norge. Der har de også bjørke- og ore-skoger, men av andre arter enn hos oss. Kamtsjatkabjørk (Betula ermanii) står i samlingen vår, sammen med mange høystauder som den staselige kamtsjatkamjødurt (Filipendula camtchatcensis). Området har også enorme tromsøpalme-slektninger som vi ikke dyrker. Fra Øst-Sibir og Øst-Asia kan vi nevne den vakre berberis-busken Berberis amurensis med attraktive og vitaminrike røde bær.

Sibirske arter som når opp til Arktis blir primært plassert i Arktis-samlinga hos oss. Det gjelder også en rekke østlige arter som når Norge, f. eks. silkenellik (Dianthus superbus).