Prisdryss til dyktige ansatte ved UMAK

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK) har mange dyktige og engasjerte ansatte. Det settes pris på!

Hva har en jazz-pianist, en dosent i gitar, to gartnere og en økonomirådgiver til felles? Jo, alle er de høyt verdsatte ansatte på Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK), og årets vinnere av UMAK-prisene.  

Prisene deles ut årlig, og er ment å inspirere prisvinnere og deres fagmiljø, samt hedre og stimulere ansatte som gjør en ekstraoridnær innsats. Under kan du lese mer om årets vinnere og juryens begrunnelse for tildelingen. 

Undervisningsprisen- Tore Morten Andreassen Figenschow

Tore Morten Andreassen Figenschow, dosent i gitar ved UiT, er en fremragende kandidat for UMAKs undervisningspris 2024. Hans innovative bruk av digitale hjelpemidler har forbedret undervisningskvaliteten og læringsmiljøet. Figenschow skaper interaktive læringsopplevelser og gir studentene umiddelbar tilbakemelding, noe som fremmer utviklingen av ferdigheter. Han tilpasser undervisningen etter individuelle behov og deler ressurser digitalt for fleksibel læring. Med fokus på moderne teknikker og tverrfaglige prosjekter gir han studentene en helhetlig forståelse av musikk. Hans dedikasjon til undervisning og utvikling gjør ham til en unik ressurs og en sterk kandidat for prisen. 

FoU-prisen - Jan Gunnar Hoff 

Jan Gunnar Hoff, piano-professor ved UiT, er en sterk kandidat for UMAKs FoU-pris 2024 på grunn av hans betydelige bidrag til forskning og kunstnerisk utvikling. Hans samarbeid med kjente musikere har styrket Norges posisjon i jazzverdenen og ført til prisvinnende innspillinger. Hoffs forskning og undervisning har påvirket musikkutdanningen ved UiT, og han har mottatt flere priser, inkludert Buddy- og Nordlysprisen. Med over 20 album og 250 komposisjoner demonstrerer han en imponerende kunstnerisk produksjon som kombinerer forskning med praktisk musikkutøvelse.

Hoffs arbeid med kunstnerisk utvikling og formidling har hatt en dyp innvirkning på musikkutdanningen ved UiT, og hans evne til å inspirere både kolleger og studenter har vært avgjørende for å skape et dynamisk og innovativt fagmiljø. Hans pedagogiske erfaring, som strekker seg tilbake til 1975 og inkluderer undervisning på alle nivåer, illustrerer hans dedikasjon til musikkutdanning. 

Formidlingsprisen - Martin Hajman & Kristian Nyvoll  

De to nominerte er begge ansatt i stilling som ledende forskningstekniker, men er best kjent som «gartnerne i hagen». I stillingsbeskrivelsene er det ikke stilt krav til formidling utover å «hjelpe med å promotere hagen og å gi informasjon til besøkende» Like fullt har begge hatt en imponerende lokal, regional, nasjonal og internasjonal formidlingsaktivitet. Dette inkluderer faglige og populærvitenskapelige artikler og foredrag på norsk og engelsk, de har også blitt intervjuet av medier og er aktive på sosiale media, med et høyt antall følgere. Hagens ansatte har tidligere ikke prioritert å legge formidlingsbidrag inn på Cristin, men Martin har i år lagt inn 117 bidrag.   

Hvert år har de hatt mange annonserte og uannonserte faglige omvisninger i Hagen og tallrike foredrag. Kristian har hatt stor aktivitet i landsdelen og overfor gartner- og anleggsgartnersektoren, også på nasjonalt nivå, og har løftet det til undervisningsnivå for landskapsarkitektur-studentene. Martin har vært svært aktiv med videoer (et år hadde han over 220 000 klikk!) og er en svært ettertraktet foredragsholder i utlandet med flere finansierte invitasjoner årlig.  

I det hele har Hajman og Nyvoll hatt en formidlingsaktivitet langt utover det man kunne forvente ut fra deres stillingsbeskrivelser og deres mange faste oppgaver med hagearbeidet.  

UMAK-prisen – Galina Idigesheva 

De siste årene har det vært betydelige endringer og omstillinger i forhold til nedskjæringer, reformer, innføring av nye systemet og opprettelsen av UMAK. Samtidig har det skjedd en del endringer i eksternfinansiert forskning. Det er ikke til å stikke under en stol at dette har forårsaket en del frustrasjon og opphisselse hos de vitenskapelige ansatte. Galina har til tider blitt «overhøvlet» med denne frustrasjonen, men har håndtert det på en forbilledlig måte. Hun har alltid klart å holde fokus på å løse sakene. Hun stiller opp i forkant av tidsfrister og jobber overtid når det trenges for å komme i mål. Hun er løsningsorientert og positiv, og vi setter veldig pris på den innsatsen hun gjør. Hun er alltid støttende og tar seg tid til å forklare økonomiske ord og begreper som til tider kan virke forvirrende. I tillegg er hun alltid blid og hun har alltid et smil på lur. Uansett hva man diskuterer, og kompleksiteten av temaet er tonen på samtalen alltid koselig og man har etter endt møte/samtale en følelse av å ha snakket med et flott medmenneske. 
Galina kjennetegnes med godt humør og særlig et åpent sinn, med iver og innsats som kan få til det umulige.   

Gratulerer så mye til alle de verdige vinnerne!