UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022

Professor emeritus Ola Graff har hele sin karriere samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge. Fredag 13. mai fikk han nasjonal pris for sin innsats fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Graff har brukt mesteparten av sitt yrkesaktive liv på å samle inn og gjøre folkemusikken tilgjengelig for publikum. Prisen ble delt ut på Riksscenen i Oslo.

I 2020 viste Graff frem 24 musikalske godbiter i UiTs digitale julekalender.

Tidlig på 80-tallet ble han ansatt som stipendiat ved Tromsø Museum for å jobbe med Nordnorsk Folkemusikksamling, og helt til han gikk av med pensjon i 2019 hadde han ansvar for innsamling, ivaretaking, utforsking og formidling av norsk, finsk/kvensk og samisk tradisjonsmusikk fra Nord-Norge.

Graff har gitt ut flere bøker om tradisjonsmusikk i nord, og han har blant annet vært redaktør for tidsskriftet Ottar. Graff har magistergraden i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo og han ble Dr. philos. i 2002 på en avhandling om en utdødd sjøsamisk joiketradisjon. 

Verdens største samling av joik

Det er Folkemusikkpøbben i Tromsø, Folkedanslaget i BUL Tromsø og Spellmannslaget i BUL Tromsø som har nominert Graff til prisen, og i søknaden beskrives det hvordan han ved hjelp av båndopptaker og aktiv oppsøking har samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag blant annet er verdens største samling av joik. Samlingen inneholder om lag 15 ganger så mange joikeopptak som NRK Sápmi sine arkiver. 

På 70-tallet var Ola Graff pådriver for oppstarten av Nordnorsk Visegruppe, som brukte mye av det innsamla folkemusikkmaterialet fra Nordnorge. Gruppen mottok Prøysenprisen i 1977 for debutalbumet Rav og Rekling, og ble nominert til Spellemannprisen i 1979 for albumet Hei Løsti – et album som også havnet på Norsktoppen.