Illustrasjonsbilde

Stuorravuonna/Karlebotn Sikringsundersøkelse av id. 7542, 17363, og 46956

År: 2023
Periode: Eldre steinalder, Yngre steinalder
Type: Utgravning
Sted: Nesseby, Finnmark

Les rapporten:    

Sikringsprosjekt i forbindelse med vannledning som ble gravd gjennom tre lokaliteter i Karlebotn, Nesseby k. Universitetsmuseet inspiserte grøftekantene og samlet inn funn. I utvalgte områder ble det renset opp profiler. Det ble samlet inn både funn og prøver til datering. Det ble i løpet av arbeidet også oppdaget to nye lokaliteter, som ikke var tidligere registrert.

På Boinis ble det påvist en tuft som ble snittet av grøfta. Den gav dateringer til perioden 2570-2235 f.Kr. Dette sammenfaller med tidligere registreringer, løsfunn og eldre opplysninger om boplassen. Funn flere steder i grøfta gir grunn til å tro at det er flere tufter bevart på de to terrassene 18 og 21 moh.

Ved Nordli gikk grøfta i utkanten av lokaliteten. Det ble renset opp to store profiler, hvorav en gav en datering til 5209-4995 f.Kr. Det ble gjort funn av ett skår kamkeramikk og en tverrspiss. Lokaliteten er gravd ut i flere omganger fra tidligere, og funnene fra 2023 viser stor likhet både i materiale og dateringer med det som tidligere er funnet.

Ovenfor Gropbakkeengen ligger høyest av lokalitetene, her ble det samlet inn funn på overflater inntil grøfta, og i kantene. En mulig tangespiss og mikrostikkel dateres til tidlig mesolitikum, i likhet med tidligere registrering av boplassen. Det ble ikke observert kulturlag eller strukturer. Videre sørover i grøfta ble det påvist to nye lokaliteter med bakgrunn i funn langs grøftekanten.

Ovenfor Gropbakkengen II ligger lengst sør av de to, og her ble det samlet inn en mikroflekkekjerne, en lansettmikrolitt og flekkemateriale. Kjernen kobles til trykkteknikk østfra og materialet dateres til mellom mesolitikum.

Ovenfor Karlebotn III ble oppdaget ved gjenlegging av grøfta og materialet ble samlet inn av Finnmark Fylkeskommune (tidligere TFFK).