Illustrasjonsbilde

Ph.d. / forsker

Ph.d. / forsker English flag

Til litteraturstudier på dette nivået benyttes hele metodikken til systematiske kunnskapsoppsummeringer. Vi anbefaler at problemstillingen gjøres så presis som mulig.

Vær oppmerksom på at litteratursøket kun er en liten del av den totale metodikken som skal benyttes ved gjennomføring av en systematisk kunnskapsoppsummering.

I våre eksempler presenterer vi en rimelig løsning på et litteratursøk tilpasset aktuell problemstilling. Vi vil understreke at det aldri finnes en fasit for litteratursøk, og at flere løsninger kan fungere.

Eksempel fra Medline & Embase

Vi tar utgangspunkt i følgende eksempel på et prosjekt.

Formålet med prosjektet er å finne ut av hvor nøyaktig leger i helsevesenets førstelinje kan påvise sykdommer i hjertets klaffer, ved hjelp av auskultasjon. En mulig tittel på engelsk, kan da være:

Diagnostic accuracy of heart auscultation for detecting valve disease

Steg 1: Fra problemstilling til søkbare begrep

En enkel metode å benytte seg av når man skal definere de overordnede søkestikkordene i eget prosjekt, er å spørre følgende spørsmål til seg selv: Hvilke hovedelementer fra eget prosjekt ønsker jeg å finne i relevante publikasjoner? Deretter må man oversette disse hovedelementene til engelsk. Samtlige relevante databaser for litteratursøk benytter engelsk som hovedspråk.

Hovedelementer i vårt eksempel er:

  • Heart auscultation
  • Diagnostic accuracy
  • Detecting valve disease

For å systematisere disse hovedelementene, samt finne korrekte vitenskapelige begreper, anbefaler vi å sette hovedelementene som overskrifter på hver sin «boks». Dette gir deg god oversikt over de enkelte søkestikkord, og bidrar til at du kan gjennomføre søket på en systematisk og strukturert måte.

Steg 2: Finn søkestikkord for hvert av hovedelementene

Nå kan man starte arbeidet med å finne korrekte vitenskapelige søkestikkord på engelsk. Her finnes det mange ulike metoder å benytte. Man kan for eksempel spørre veileder, en studiekollega, slå opp i en norsk-engelsk medisinsk ordbok (ordnett.no). Man kan spørre veileder om å få relevante artikler, og slå disse opp i aktuell database, hvor man enkelt kan finne hvilke kontrollerte søkestikkord disse er indeksert med. Er du erfaren forsker med god forståelse for emnets fagterminologi, finnes det en lur metode å benytte for raskt å finne referanser av interesse og deretter sjekke indekseringen av disse referansene i relevante databaser.

Eksempelvis kan man kopiere engelsk tittel til prosjektet og lime denne inn under overskriften ‘Basic Search’ i for eksempel Medline.

‘Basic Search’ i Medline lar deg søke med naturlig språk, omtrent som i Google Scholar. Som du ser, får du over 10 000 referanser. Medline vil her sortere disse referansene og sette de mest relevante øverst i resultatlisten. Det kan derfor lønne seg å gå gjennom de 10–20 øverste, og mest relevante referansene, med formål å sjekke hvordan disse er indeksert. Her vil du finne relevante kontrollerte og frie søkestikkord som kan benyttes i ditt eget søk under ‘Advanced Search’-fanen. Ved å klikke på knappen ‘Complete Reference’, til høyre for en relevant artikkel tittel, blir du sendt til siden som viser abstrakt og hvilke MeSH-termer (Medical Subject Headings) den aktuelle referansen er indeksert med.

I det innledende arbeidet med å finne relevante søkestikkord og få oversikt over terminologien som benyttes innenfor valgte tematikk vil man nesten alltid oppleve at det kan benyttes flere forklarende begreper under hvert hovedelement. Dette er første og andre steg i 5-stegsmetoden med å bygge og gjennomføre et strukturert og systematisk søk, som alltid tar tid og som krever mye arbeid.

I vårt eksempel finner vi følgende engelske ord:

  • Heart auscultation, Heart murmurs, Heart sounds
  • Sensitivity and specificity, Observer variation
  • Echocardiography

Vi fyller nå inn disse engelske ordene i våre «bokser», og får følgende oppsett for søket vårt:

Som forsker/ph.d.-student, forventes det at du kjører ditt søk i de mest relevante referansedatabasene. Er du usikker på hvilke databaser som er de mest relevante, kan du ta kontakt med Universitetsbiblioteket, eller diskutere dette med veileder eller ditt kollegium. For dette konkrete eksempel på et prosjekt, anbefaler vi Ovid Medline, og Ovid Embase Classic+Embase, som de mest relevante databasene. Det vil også være fornuftig å sjekke Cochrane-databasen for oppdaterte kunnskapsoppsummeringer.

Vi starter vårt første søk i Ovid Medline. Det første vi gjør i Medline er å søke opp samtlige oversatte søkestikkord under hvert hovedelement i det kontrollerte søkevokabularet (MeSH, eller Medical Subject Headings). Dette er et svært viktig steg i prosessen, fordi vi alltid bør bruke kontrollerte søkestikkord, hvis slike finnes for det aktuelle hovedelementet. Om du er usikker på hva et kontrollert søkevokabular er og hvilke fordeler det gir, bør du se på vår side om kontrollerte søkestikkord på nytt.

Her eksemplifisert med det første søkestikkordet i vår første boks, ‘Heart auscultation’. I søkevinduet over vil du se at ‘Keyword’ og ‘Map Term to Subject Heading’ er krysset av. Dette er et default oppsett i Medline og sikrer at Medline søker i det kontrollerte søkevokabularet etter ordet som er skrevet i søkevinduet.

I søkevinduet under finner du at ditt søk på ‘Heart auscultation’ fant det kontrollerte søkestikkordet ‘Heart auscultation’ (MeSH-term).

Du bør alltid sjekke definisjonen av det kontrollerte søkestikkordet som foreslås. Dette gjør du ved å klikke på informasjonssymbolet til høyre for ditt kontrollerte søkestikkord. Du finner dette under overskriften ‘Scope’.

Her leser du den objektive definisjonen av dette kontrollerte søkestikkordet.

NB! Under overskriften ‘Used For:’ i dette vinduet, finner du alltid en oversikt over synonymer som kan benyttes som frie søkestikkord. Disse bør du også vurdere å benytte i søket ditt. I forbindelse med systematiske litteraturgjennomganger bør søket forbedres ved også å benytte noen synonyme frie søkestikkord. Indeksering av artikler med kontrollerte søkestikkord, som MeSH-termer, tar tid. Det kan derfor være en forsinkelse i dette arbeidet på måneder, eller lengre. I tillegg kan det skje feil i indekseringen. Derfor er det alltid greit å bygge et litteratursøk som også har med ett eller flere frie søkestikkord, i tillegg til de kontrollerte søkestikkordene.

For å sikre at du får med deg eventuelle kontrollerte søkestikkord lengre ned i den hierarkiske strukturen i det kontrollerte søkevokabularet, er det viktig at du huker av i boksen for ‘Explode’ (se vår side om kontrollerte søkestikkord).

Vi trykker deretter på ‘Continue’, og du blir sendt til oversikten over subheadings. Her krysser du av for ‘Include All Subheadings’, med mindre du ønsker å fokusere på en eller flere av disse.

Deretter klikker vi på ‘Continue’ og du får nå med deg alle referanser som er indeksert med det kontrollerte søkestikkordet ‘Heart Auscultation’.

Ved å klikke på pilsymbolet til høyre for ‘Search history’, øverst til venstre i hovedmenyen, kan du ekspandere/kollapse søkehistorikken. Vi ser at ‘Heart Auscultation’, exploded, gir 11 505 referanser (exp Heart Auscultation/ 11505). Vi har nå funnet det kontrollerte søkestikkordet til ‘Heart Auscultation’ (MeSH). Vi markerer dette i vårt bokssøkeoppsett:

Deretter fortsetter vi arbeidet med å se om søkestikkordene under hvert hovedelement eksisterer som kontrollerte søkestikkord. Vi benytter samme fremgangsmåte for hvert av de søkestikkordene vi til nå har funnet.

Steg 3: Bygg det første søket

Nå har du funnet kontrollerte søkestikkord for samtlige hovedelement i ditt prosjekt.

Disse finner du igjen under ‘Search History’ på Medline sin hovedside.

Noen av dere vil kanskje tenke at begrepet ‘Heart Auscultation’ hører naturlig hjemme under hovedelementet ‘Detecting valve disease’. Begrunnelsen for å legge dette begrepet inn under vårt første hovedelement ‘Heart auscultation’ er at vi da vil fange artikler som tar for seg begge disse hovedelementene, med håp om at et slikt søkeoppsett vil kunne si noe om effektivitet av ett av disse hovedelementene, sammenlignet med det andre.

Du er nå klar til å kombinere de kontrollerte søkestikkordene til et første litteratursøk. Kontrollerte søkestikkord fra hvert hovedelement kombineres med OR på følgende måte. Kryss av for hvert av de kontrollerte søkestikkordene du har funnet i den første boksen.

Deretter klikker du på den boolske operatoren OR, og du vil se at disse kontrollerte søkestikkordene kombinerer seg i linje 7 i ‘Search History’.

Dette gjentar du for de kontrollerte søkestikkordene du har funnet i de to neste boksene. En boks av gangen! Du finner da de kombinerte søkestikkordene for de tre boksene, i henholdsvis linje 7, 8 og 6 (som bare har ett kontrollert søkestikkord).

Du er nå klar til å sette disse tre separate søkene sammen med AND. Kryss av for linje 7, 8 og 6. Klikk deretter på den boolske operatoren AND. Du ser nå at ditt første søk med kontrollerte søkestikkord gir 125 referanser (linje 9).

Steg 4: Forbedre søket

Søket vi nå har gjennomført er et søk hvor vi kun har benyttet kontrollerte søkestikkord for hvert hovedelement fra prosjekttittel. Du kan forbedre søket ved å benytte noen synonyme frie søkestikkord i det vi kaller tekstordsøk. Indeksering av artikler med kontrollerte søkestikkord, som MeSH-termer, tar tid. Det kan derfor være en forsinkelse i dette arbeidet på måneder, eller lengre. I tillegg kan det skje små feil i indekseringen. Derfor er det alltid greit å bygge et litteratursøk som også har med ett eller flere frie synonyme tekstord, i tillegg til de kontrollerte søkestikkordene.

Vi tar utgangspunkt i vårt eksempel:

Hvor kan du finne synonyme tekstord til disse kontrollerte søkestikkordene?

Et av de viktigste hjelpemidlene du har er faktisk å starte arbeidet ved å sette deg inn i terminologien til det vitenskapelige området du skal jobbe med. Som forsker/ph.d.-student har du nok allerede relativt god oversikt over terminologien, men husk at databasene indekserer referanser fra hele verden, og fagmiljøer fra ulike deler av verden kan benytte synonyme begreper for de kontrollerte søkestikkordene vi nå har funnet. Et svært nyttig hjelpemiddel er derfor å slå opp det enkelte søkestikkordet du har funnet og satt inn i boks under hvert hovedelement i den kontrollerte søkevokabularet. I Medline er dette MeSH-databasen, som vi tidligere har benyttet.

Fra tidligere eksempel ovenfor, husker du at hvert enkelte kontrollerte søkestikkordet har en presis forklaring, her eksemplifisert med ‘Heart auscultation’. Under ‘Used For’ finner du synonyme frie tekstord til det kontrollerte søkestikkordet.

Som forsker/ph.d.-student, anbefaler vi at du benytter så mange frie synonyme søkestikkord som mulig. Dette gir økt sensitivitet i ditt litteratursøk og vil sikre at du finner det som er mulig å finne av relevant litteratur innenfor prosjektets rammer. Selv om du ikke skal gjøre en systematisk kunnskapsoppsummering vil et strukturert og systematisk søk gi deg en unik oversikt over aktuell litteratur innenfor ditt fagområde.

Vårt første synonyme tekstord i vårt eksempel er ‘cardiac auscultation*’.

Tekstordsøk gjøres i utvalgte søkefelt. De vanligste søkefeltene vi benytter i Medline er: ‘Title’, ‘Abstract’ og ‘Keyword Heading’ (forfatternes egne nøkkelord). Vi noterer dette inn i vårt boksoppsett, hvor vi markerer de tre feltene vi skal søke i, med ti (‘Title’), ab (‘Abstract’) og kw (‘Keyword Heading’). Søkesyntaks for det synonyme tekstordet blir da Cardiac auscultation*.ti,ab,kw. (Legg merke til bruk av punktum og komma, samt at det ikke benyttes mellomrom.)

Vi benytter samme metode for samtlige av de kontrollerte søkestikkordene. I tillegg bør vi benytte andre frie søkestikkord vi har plukket opp fra ulike kilder. Vi benytter samme syntaks som beskrevet ovenfor.

Ved å jobbe strukturert og systematisk som vi nå har demonstrert, får vi følgende boksoppsett for vårt søk.

I det endelige søkeoppsettet for dette prosjektet har vi benyttet de fleste frie synonyme tekstord vi finner ved å søke opp de enkelte kontrollerte søkestikkordene i det kontrollerte søkevokabularet. I tillegg har vi benyttet oss av ytterlige frie synonyme tekstord som vi finner i underliggende kontrollerte søkestikkord, fra den hierarkiske strukturen til det kontrollerte vokabularet. Dette er eksemplifisert i skjermdumpen under, hvor du ser den hierarkiske strukturen til ‘Echocardiography’. Hvert eneste av de underliggende kontrollerte søkestikkordene vil ha et eller flere frie synonyme tekstord som kan benyttes i tittel/abstrakt/nøkkelord-søk. Her er det opp til deg som gjennomfører dette søket å gjøre en faglig vurdering av hvor mange, og hvilke frie synonyme tekstord du ønsker å benytte deg av. Desto flere frie synonyme tekstord i søket, desto mer sensitivt blir det. For å øke sensitiviteten ytterligere, benytter vi oss også av ‘nær’-søk, ved hjelp av operatoren ‘ADJ’.

Det som nå gjenstår er å gjennomføre dette søket i Medline. Et klokt tips er å gjøre dette på en strukturert og oversiktlig måte. Det betyr at man starter med søkestikkordene i boksen til venstre, og søker opp hvert enkelt stikkord for seg selv.

Vi begynner med å søke opp ‘Heart auscultation’. Deretter klikker vi på ‘Search Fields’ (til venstre for ‘Advanced Search’). Her får vi opp en oversikt over samtlige tekst felt som hver referanse indekseres i. Vi ser også at ‘All Fields’ er krysset av.

Vi fjerner avkryssingen for ‘All Fields’ og skriver inn vårt første synonyme tekstord: ‘heart auscultation*’, og krysser av i ‘Search Fields’: ‘Title’, ‘Abstract’ og ‘Keyword Heading’. Deretter klikker vi på 'Search'.

'Vi ser da at det i Medline er 545 referanser som har tekstordet ‘heart auscultation*’, i tittel og/eller abstrakt og/eller forfatternes nøkkelord.

Et praktisk tips er å gjøre dette ‘Search Fields’-søket i ‘Advanced Search’-skjermen. Da slipper du å klikke rundt på de ulike feltene i ‘Search Fields’-skjermbildet. Du har nå lært at feltkoden for de tre søkefeltene, tittel, abstrakt og forfatternes nøkkelord, er henholdsvis: ti (‘Title’), ab (‘Abstract’), og kw (‘Keyword Heading’). Disse benytter du direkte i søkevinduet til ‘Advanced Search’, på denne formen: heart auscultation*.ti,ab,kw. (Legg merke til bruk av punktum og komma, samt at det ikke benyttes mellomrom.)

Når du klikker på ‘Search’-knappen ser du at resultatet blir det samme (linje 3 i søkehistorikken) som du fikk ved å gå inn i ‘Search Fields’ (linje 2 i søkehistorikken).

Vi setter oss nå ned med det boksoppsettet vi har kommet frem til, og legger inn og søker opp, ett og ett søkestikkord av gangen. Dette gir en strukturert og systematisk søkehistorikk. I skjermbildet under ser du alle søkestikkordene hentet fra vårt første hovedelement, eller vår første boks om du vil.

Vi søker nå opp samtlige søkestikkord fra våre tre hovedelementer:

  • ‘Boks 1’ – linje 1–23
  • ‘Boks 2’ – linje 24–43
  • ‘Boks 3’ – linje 44–60

Vi er nå klare til å kombinere vårt forbedrede søk, ved å gjøre akkurat det samme som under steg 3. Vi velger først alle søkestikkordene fra den første ‘boksen’ under hovedelementet ‘Heart Auscultation’, deretter klikker vi på den boolske operatoren OR.

Dette gjentar vi for søkestikkordene i de to neste boksene. Vi ser nå at vi har 3 linjer, 61, 62 og 63, hvor de tre hovedelementene med sine søkestikkord er kombinert med OR. Nå kan vi gjennomføre vårt utvidede litteratursøk ved å kombinere disse tre linjene med AND.

Resultatet av dette søket blir nå 708 referanser, til sammenligning med vårt første litteratursøk som gav 125 referanser. Vi har altså gjennomført et mer sensitivt søk i vår valgte database. Som ph.d.-student eller forsker må du, sammen med din veileder eller ditt kollegium, gjøre deg noen betraktninger rundt omfang og relevans av referansene funnet i ditt første søk. Hvis du mener at relevansen er for dårlig, kan du gjennomføre et mer spesifikt søk. I det søket benytter du samme oppsett, men utelukker feltkoden for ‘abstract’ i dine frie synonyme tekstordsøk. Det vil si at det første tekstordsøket som vi har hatt i dette eksempelet, Heart auscultation*.ti,ab,kw. nå vil se ut slik: Heart auscultation*.ti,kw. Her har vi altså unnlatt å søke i abstract-feltet, et felt som kan tilføre en del «støy» i form av irrelevant litteratur. Når vi fjerner søkefeltet for abstrakt fra søkeoppsettet vårt, ender vi opp med 396 referanser. Altså et mer spesifikt søk.

Steg 5: Tilpass søket til andre databaser

For mange ph.d.-prosjekt eller systematiske kunnskapsoppsummeringer innen helsevitenskapelige fag, vil databasene Medline, Embase, PsycINFO (på Ovid sitt grensesnitt), CINAHL, Web of Science og Cochrane være relevante databaser. Er du usikker på hvilke databaser du skal velge, bør du snakke med veileder eller ditt kollegium, eller ta kontakt med Universitetsbiblioteket. En database er sjeldent nok å søke i på dette nivået.

Grensesnittet til de nevnte databasene kan oppleves som veldig ulikt, men selve 5-stegsmetoden som forklart ovenfor vil kunne benyttes i hvilken som helst av disse referansedatabase.

Vi skal nå oversette vårt eksempelsøk fra Medline til Embase Classic+Embase. Fra vårt eksempel vet du nå at Medline benytter MeSH-termer for å indeksere artikler, slik at vi enkelt kan finne relevante referanser. Embase, som også ligger på Ovid sitt grensesnitt, benytter et annet kontrollert søkevokabular, kalt Emtree. Når man går fra en database til en annen, må man derfor slå opp de kontrollerte søkestikkordene man har funnet i databasen man først søkte i. I vårt eksempel må vi altså finne Emtree-termer, som tilsvarer MeSH-termene vi brukte i Medline-søket.

Når du nå skal gjennomføre dette søket i Embase, må du sjekke at hvert enkelt kontrollerte søkestikkord har et korresponderende kontrollert søkestikkord i Embase. Altså om det finnes en korresponderende Emtree-term. Hvis du allerede har gjennomført søket ditt i Medline, og lagret dette, kan du nå klikke på ‘Change’-knappen til høyre for ‘1 resource selected’.

Du får da opp et nytt vindu hvor du velger Embase Classic+Embase. Deretter får du valget om å klikke på ‘Continue’ eller ‘Run Search’. Vi anbefaler at du klikker på ‘Continue’. Årsaken til dette er at ‘Run Search’ vil gjennomføre ditt Medline-søk i Embase, uten at du får kvalitetssikret hvorvidt de kontrollerte søkestikkordene fra Medline er benyttet som kontrollerte søkestikkord i Embase. Ved å klikke på ‘Continue’, starter du et nytt søk i Embase, og du vil da ha full kontroll over hvert enkelt steg i søkeprosessen som beskrevet over.

For å illustrere at det kan være ulikheter mellom benevnelsen (og nivå i den hierarkiske strukturen på de kontrollerte søkestikkordene), tar vi utgangspunkt i det kontrollerte søkestikkordet ‘Echocardiography’ som vi fant som MeSH-term i Medline. Under ser du den hierarkiske strukturen til dette kontrollerte søkestikkordet fra MeSH-databasen i Medline.

Når vi slår opp det kontrollerte søkestikkordet i Embase Classic+Embase, finner vi en noe mer kompleks struktur, med flere undernivåer enn vi gjorde i Medline.

For å sikre oss at definisjonen til det kontrollerte søkestikkordet ‘Echocardiography’ i Embase stemmer med definisjonen vi fant for MeSH-termen i Medline, klikker vi videre på informasjonsikonet under ‘Scope’.

Her kan vi lese at den foreslåtte Emtree-termen ‘echocardiography’ defineres helt likt med MeSH-termen ‘echocardiography’ (husk ‘Explode’ vurderingen!). I tillegg har denne Emtree-termen en lengre liste med synonyme tekstord, som du finner under ‘Used for’. Disse bør vurderes tatt med i søket, som synonyme tekstord. Akkurat som i Medline, kan du i Embase søke i tittel, abstrakt og forfatternes nøkkelord, ved å bruke disse synonyme tekstordene.

Hvis du finner nye frie søkestikkord som du ikke har benyttet i foregående søk når du som i dette eksempelet går fra Medline til Embase, bør du vurdere å inkludere disse i ditt originale søkeoppsett, og gjennomføre et nytt søk i Medline. Vi demonstrerer ikke dette i vårt eksempel, men dette er noe du må være oppmerksom på. Det er et poeng at når man overfører ett søk fra en database til en annen, så skal søkene være så like som forskjeller i søkevokabular og syntakser tillater.

Akkurat som i Medline, kan du i Embase søke i tittel, abstrakt og forfatternes nøkkelord, ved å bruke disse feltkodene: ti,ab,kw.


twitter
chat loading...