Illustrasjonsbilde

Kontrollerte vokabular

Kontrollerte vokabular English flag

Mange referansedatabaser benytter kontrollerte søkestikkord for å indeksere artiklene. De kontrollerte søkestikkordene beskriver gjerne hele, eller deler av innholdet i hver enkelt artikkel. Kontrollerte søkestikkord kan derfor benyttes for å gi presise treff i relevante referanser, når du gjennomfører et litteratursøk. Kontrollerte søkestikkord finner du ved å søke i den enkelte database sitt kontrollerte vokabular. Databasene som benytter kontrollerte vokabular er engelskspråklige og du vil finne at de gjerne benytter begreper som subject headings, subject terms, index terms eller descriptors, for å beskrive de kontrollerte søkestikkordene. De kontrollerte søkestikkordene kan variere mellom de ulike kontrollerte vokabularene du finner i de ulike databasene. Du må derfor være nøye med å slå opp de kontrollerte søkestikkordene på nytt, når du endrer databasen du skal søke i!

Eksempler på kontrollerte vokabular du vil finne i databaser tilgjengelig via Universitetsbiblioteket ved UiT:

Det er svært nyttig å inkludere kontrollerte søkestikkord i dine litteratursøk. Kontrollerte søkestikkord vil returnere referanser hvor det benyttes forskjellige eller synonyme ord for det hovedelementet du søker etter. Kontrollerte søkestikkord vil også hente referanser hvor elementer av interesse ikke nødvendigvis kommer til uttrykk i tittel eller abstrakt.

Obs! Du må alltid forsøke å finne kontrollerte søkestikkord for hvert av dine hovedelementet i søkeoppsettet. Dette må gjøres i den enkelte database sitt kontrollerte vokabular, som du ønsker å gjennomføre ett litteratursøk i. Dette må gjøres i hver enkelt database du søker i, fordi de kontrollerte søkestikkordene kan være forskjellige i de ulike databasene.

Eksempel: kontrollerte søkestikkord i ulike databaser

Vi ønsker å finne et kontrollert søkestikkord i Ovid Medline, for traume forårsaket av ytre kraft. Ved å søke i Medline sitt MeSH-vokabular på ordet ‘Trauma’, finner vi at Medline sitt kontrollerte søkestikkord (‘Subject Heading’) for ‘Trauma’ er: ‘Wounds and Injuries’.

Hvis vi gjentar dette søket etter det kontrollerte søkestikkord for ‘Trauma’ i Ovid Embase sitt Emtree vokabular, finner vi at Embase sitt kontrollerte søkestikkord (‘Subject Heading’) for ‘Trauma’ er: ‘Injury’.

Explode / Not Explode

De enkelte databaser sitt kontrollerte vokabular er satt opp i en hierarkisk struktur. Det betyr at desto lengre ned du beveger deg i hierarkiet, desto mer presist blir søkeresultatet. Det er svært viktig at du ALLTID leser forklaringen (‘Scope Note’) til det kontrollerte søkestikkordet du ønsker å benytte. Siden databasenes kontrollerte vokabular er bygd opp i en hierarkisk struktur, må du velge om du vil:

  • Benytte KUN det eksakte kontrollerte søkestikkordet (‘Subject Heading’). Det vil si: ‘Not Explode’. Da får du ikke med deg de underliggende, mer spesifikke termene, i den hierarkiske strukturen.
  • Inkludere samtlige mer spesifikke underliggende termer i den hierarkiske strukturen. Det vil si: ‘Explode’.
  • «Pick and choose» fra ulike nivå i den hierarkiske strukturen, slik at du dekker det ditt hovedelement krever.

Som regel bør det videst definerte kontrollerte søkestikkordet fra ditt hovedkonsept, benyttes.

Hvorvidt det kontrollerte søkestikkordet blir automatisk ‘exploded’ eller ikke, varierer fra database til database.

  • PubMed: forhåndsinnstilling ‘Explode’
  • Ovid databasene (Medline, Embase, PsycINFO): forhåndsinnstilling ‘Not Explode’
  • CINAHL: forhåndsinnstilling ‘Not Explode’

Eksempel fra Ovid Medline

Vi ønsker å finne kontrollert søkestikkord for vårt hovedkonsept: Kreft i melkekjertler hos kvinner. Vi er imidlertid usikre på hva det kontrollerte søkestikkordet er på engelsk, men vet at det må dreie seg om kreft.

Vi søker derfor opp ordet Cancer i Medline sitt ‘Advanced’ søkegrensesnitt:

Vi får da opp følgende forslag til kontrollert søkestikkord (‘Subject Heading’) i Medline sitt kontrollerte vokabular (MeSH): ‘Neoplasms’. Dette er den vitenskapelige betegnelsen for kreft.

Ved å klikke på ‘Neoplasms’, får vi opp den hierarkiske strukturen til det kontrollerte søkestikkordet, ‘Neoplasms’.


Her ser vi at under det overordnede søkestikkordet ‘Neoplasms’ er det en rekke mer spesifikke begreper for kreft. Noen av disse har enda mer spesifikke søkestikkord under seg, som vi kan velge å undersøke ved å klikke på +-tegnet foran hvert enkelt kontrollerte søkestikkord.

Vi ønsker å finne et kontrollert søkestikkord for ‘kreft i melkekjertel hos kvinner’, og klikker derfor på +-tegnet til venstre for ‘Neoplasms by Site’.

Vi ser da at under ‘Neoplasms by Site’ ligger det et nivå som heter ‘Breast Neoplasms’. Vi klikker derfor på +-tegnet foran ‘Breast Neoplasms, og får opp en mer spesifikk oversikt over de ulike krefttyper som er lagt inn under dette nivået i den hierarkiske strukturen.

Ved å klikke ‘Scope Note’ for hvert av disse underliggende termene, finner vi at ‘Carcinoma, Lobular’ er det begrepet vi er ute etter i forhold til vårt hovedkonsept, ‘kreft i melkekjertel hos kvinner’.

Nå er det opp til deg som student/forsker, hvilket nivå i denne strukturen du ønsker å gjennomføre søket ditt på. Hvis du stoler på at de som indekserer artiklene i denne databasen har gjort en prikkfri jobb, velger du kun nivået for ‘Carcinoma, Lobular’, som vil gi deg 6169 referanser.

Hvis du tenker at de som indekserer artiklene i denne databasen, neppe er medisinske klinikere, bør du også inkludere nivået over Carcinoma, Lobular’ (anbefales).

Hvis du tenker at samtlige artikler under ‘Breast Neoplasms’ vil være interessante å få med som ett av flere hovedkonsept, skal du huke av for ‘Explode’.

Da får du med samtlige artikler som er indeksert til å omhandle ‘Breast Neoplasms’ og de mer spesifikke termene under dette nivået i den hierarkiske strukturen.

twitter
chat loading...