Living Ice

Vandreutstilling

Living Ice utforsker hvilke konsekvenser det kan ha for Polhavet at havisen er i ferd med å endre seg.

Polhavet er et sted med kontraster. Fra frossen, mørk polarnatt om vinteren til skinnende og varmende midnattssol i sommerhalvåret. Et isdekt landskap som ved første øyekast ikke nødvendigvis bærer vitne om det rike artsmangfoldet man finner når man studerer isen nærmere. I takt med sol og havstrømmer vokser isen frem og tilbake, og denne pulsen gir liv til et helt unikt økosystem.


Utstillingen Living Ice viser oss hvordan havisen er i ferd med å endre seg. De siste tretti årene har isen minket med cirka 40%, og et av de viktigste spørsmålene som blir belyst i utstillingen er hvordan Polhavet påvirkes av denne drastiske endringen. Livet som befinner seg på, i og under isen er enestående, og forskningsgruppen Arctic SIZE har samarbeidet med forskere fra hele verden for å finne ut av hvilke konsekvenser endringene har hatt, og kan få, for ishavet i fremtiden.


Ved Framsenteret i Tromsø har Living Ice tatt steget fra en tradisjonell, veggbasert utstilling til en utstilling som fyller rommet ved sin frittstående plassering i en stor vandrehall. Her inviteres publikum til selv å utforske frysebokser og kjøleskap fylt med tekster og installasjoner som illustrerer hvordan klimaendringen påvirker isen, artsmangfoldet i isen, og økosystemet i Polhavet.


Living Ice er et samarbeid mellom Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum, og Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT Norges arktiske universitet. Utstillingen er basert på arbeidet til forskningsgruppen Arctic Seasonal Ice Zone (Arctic SIZE). 

Foto: Gaute Lien

 

 

 

Sist endret: 23.04.2020 09.31