John Savio - Folk

Midlertidig utstilling

Sommerutstilling Tromsø Museum – Universitetsmuseet 2017

John Savio

-         Olbmot

 

John Savio

-         Folk

 

John Savio

-         People

 

John Andreas Savios kunst er høyst levende og gjenstand for stor oppmerksomhet og interesse fra mange hold snart 80 år etter hans død. Nå i 2017 med feiringen av det samiske jubileet Tråante, som markerer 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold, velger Tromsø Museum å løfte frem et utvalg av Savios bilder der folk er hovedmotivet. På sitt dødsleie var det nettopp ønsket om å vise verden samefolket, Savio uttrykte som sin viktigeste oppgave. Dette ønsket sammenfaller med jubileet sin målsetting, nemlig å formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-års perspektiv.

 

Savio ble født i 1902 i Bugøyfjord i Finnmark. Tre år gammel ble han foreldreløs. Savio vokste opp hos velstående besteforeldre som var reineiere og som drev butikk. Han viste tidlig kreativt og kunstnerisk talent. Han gikk realskole i Vardø og gymnas i Bodø før han flyttet til Oslo der han fulgte undervisning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I Oslo lengtet Savio både hjem og ut. Han reiste til Finnmark, til Tromsø, Lofoten og oppholdt seg en lengre periode i Paris. Fortellingene om hans voksne kunstnerliv kretser rundt fattigdom, sykdom, tuberkulose og fallbying av tresnitt. Savio døde i 1938, bare 36 år gammel, i startfasen av sin kunstneriske karriere. Hans liv og virke kom likevel til å få grunnleggende betydning for samisk kunst og identitet.  

 

Tromsø Museum har ei rik Savio samling som inneholder alt fra tresnitt, til linoleumssnitt, aktstudier, tegninger, akvareller og oljemaleri, og som kaster lys over det kunstneriske mangfoldet i Savios virksomhet.

 

John Andreas Savio er omtalt som den første profesjonelle samiske kunstner, og er allment kjent for sin samiske motivkrets. I hans arbeider får vi tilgang til samiske folk og hans hjemmemiljø under jakt, i reindrift, bygdeliv, i møtet med landskapet, med truende krefter og i møte med kjærligheten. Savios billedverden går likevel ut over det samiske. Folk kommer til syne også i motiver fra Lofoten, i aktstudier, studier av badeliv langs Oslofjorden, og i motiver fra fjerne himmelstrøk som i tresnittet «Hoppla vi lever». Dette mangfoldet av motiv kommer tydelig til uttrykk i de utvalgte bildene i denne utstillingen.

 

Savio søkte inspirasjon og lærdom fra forbilder som Nikolai Astrup og Edvard Munch. Han er inspirert av Munchs ekspressive stil og hans bruk av tresnitt. I tillegg er det mulig å se en likhet med Gustav Vigelands arbeider. Savio skaper en spenning mellom komposisjoner som fanger drama og bevegelse, og mer stilistiske komposisjoner som underbygger roen i motivet. Trass sitt korte liv hadde Savioen stor og allsidig produksjon som ennå i dag gir mange ny innsikt, opplevelse og inspirasjon.

 

Søndag 27. august kl. 1300 inviterer vi til omvisning med en av kuratorene for utstillinga, professor Trude Fonneland, TMU.

Sist endret: 22.08.2017 14.44