Levende is

Midlertidig utstilling

Hvordan påvirkes livet i havet når stadig mer av havisen smelter? Vil de spesielle økosystemene i Polhavet forsvinne?

 

Utstillingen «Levende is» er produsert i samarbeid mellom Polarmuseet og forskningsgruppen Arctic Seasonal Ice Zone (Arctic SIZE). Arctic SIZE består av Paul Wassmann, Rolf Gradinger, Bodil Bluhm, Marit Reigstad og Jørgen Berge, alle ansatt ved UiT Norges arktiske universitet. Prosjektleder for utstillingen er Hanne Hammer Stien ved Polarmuseet, og formgiver er Ola Reibo fra Reibo AS. Jana Winderen har laget et lydverk spesielt for utstillingen.

Foto: Julia Brekmo (c) Tromsø Museum - Universitetsmuseet

Den arktiske pulsen

Lyset styrer årstidene i Polhavet. Om vinteren ligger polarnatta over Polhavet og isen vokser seg større og tykkere. Om sommeren fører det intense sollyset og varmt vann fra sør til at store mengder is smelter. De siste tiårene har temperaturen i havet økt merkbart, og i sommersesongen smelter havisen både oven- og nedenfra, tidligere og fortere enn før. Smeltesesongen er også lengere enn tidligere, noe som påvirker hvor lang tid isen har på å vokse seg stor og tykk etter sommerens smelting. Resultatet er at havisens utbredelse har minket med cirka 40 % de siste 30 årene. Forskerne tror at innen noen tiår kan hele isdekket i Polhavet forsvinne i smeltesesongen.

 Et av de viktigste spørsmålene forskerne i forskningsgruppa Arctic SIZE stiller seg er hvordan livet i Polhavet påvirkes av den økende smeltingen av havis. For å forstå hva som skjer må forskerne først kartlegge organismene som lever i Polhavet og i havisen. Noen av organismene finnes ikke noe annet sted på jordkloden, og det er derfor lett å forestille seg at de spesielle økosystemene vil bli sterkt påvirket om havisen forsvinner.

Sist endret: 02.10.2017 14.57