Jobber for å skape mangfoldig kunnskap om Arktis
Havet er fortsatt et stort mysterium. Det anslås at millioner av marine arter fortsatt er uoppdaget. For å lære mer om livet som lever her – og hvordan det påvirkes av klimaendringer – gjennomfører Norges arktiske universitetsmuseum jevnlig forskningstokt.
Andreas Altenburger
Internasjonalt samarbeid på forskningstokt i Nord-Norge
Norges arktiske universitetsmuseum har nylig fullført forskningstoktet HHUMTKT25 med forskningsfartøyet R/V Helmer Hanssen, tilhørende UiT Norges arktiske universitet. Toktet samlet et internasjonalt forskerteam med deltakere fra Spania, Polen, Tyskland og Norge. Det ble organisert av museet med støtte fra Artsdatabanken og UArctic Thematic Network on Arctic Marine Biodiversity.
Fem forskningsprosjekter – én felles innsats
Totalt fem ulike forskningsprosjekter deltok, alle med mål om å bidra til ny kunnskap om arktisk marin biologi, økologi og genetikk. Prosjektene inkluderte:
-
Scalidophora of Norway – undersøkte scalidophoran-faunaen i Nord-Norge, med særlig fokus på Kinorhyncha, Priapulida og Loricifera.
-
Microfauna and Macrofauna of Northern Norway – utforsket regionens marine biodiversitet; et prosjekt som hadde som mål å rekonstruere tidligere økosystemer ved bruk av sedimentært gammelt DNA
-
ArKoBi – studerte populasjoner av muslingen Arctica islandica i Nord-Norge.
-
DragonNest – undersøkte populasjonsgenetikk og utbredelsesmønstre for Kinorhyncha i Arktis.
-
NUDIST – fokuserte på biogeografi og taksonomi av nakensnegler (nudibranchs) i Nord-Norge og Arktis
Kunnskap for fremtiden
– Samarbeidet mellom forskerne gir viktig innsikt i både dagens arktiske biodiversitet og tidligere økosystemer. Dette internasjonale samarbeidet viser hvor avgjørende åpne data er for å forstå de raske endringene som skjer i Arktis – og deres betydning for globale økologiske systemer, sier toktleder Andreas Altenburger.
– Vi er svært takknemlige for innsatsen til mannskapet på R/V Helmer Hanssen, alle forskerne og våre samarbeidspartnere i UArctic-nettverket. Deres dedikasjon og harde arbeid gjorde dette toktet til en stor suksess, avslutter han.
Lenker:
Kontaktinformasjon:
Andreas Altenburger
Førsteamanuensis, kurator for marine evertebrater
Norges arktiske universitetsmuseum
UiT Norges arktiske universitet
📧 andreas.altenburger@uit.no
📞 +47 461 27 840