Gjenåpning av selfangstskuta Polstjerna

Etter å ha vært stengt i fire år, inviterer Polarmuseet til gjenåpning av selfangstskuta Polstjerna i Tromsø.

MS Polstjerna, med kallenavnet «Ishavets dronning», er en av kun to bevarte selfangstskuter i Norge. Fra 1949 til 1981 deltok den på 33 fangsttokt i Norskehavet og Barentshavet under ledelse av ishavskapteinen Halfdan Jakobsen.

Fra 2004 har MS Polstjerna vært stilt ut av Polarmuseet i et glasshus, ved Polaria, i Tromsø sentrum. Bygget har imidlertid vært stengt i fire sesonger på grunn av vedlikehold av masta.

Nå har Polarmuseet gleden av å gjenåpne MS Polstjerna for publikum, med et åpningsarrangement torsdag 29. juni, klokka 18

Program:

  • Daglig leder i Hermes AS, Jan Roger Lerbukt, står for den offisielle åpninga.
  • Styreleder i Arktisk Forening, Øistein Hanssen, gir en hilsen på vegne av foreningen.
  • Direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Lena Aarekol, vil fortelle om utstillingen SnowHow som står i dokken under skuta.
  • TromsøTamburene bidrar med levende musikk.

Polstjerna er blitt beskrevet som den eneste selfangstskuta som har vært like solid bygget som ishavsskutene til Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Utformingen av Polstjerna var et resultat av et nært samarbeid mellom Jakobsen og Knut Christensen, en erfaren båtbygger fra Risør.

I likhet med mange andre selfangstskuter i sin tid var Polstjerna en viktig bærebjelke for kystbefolkningens inntektsgrunnlag i Nord-Norge. Selfangst var dessuten avgjørende for utviklingen av Tromsø som by.

Mellom 1. juli og 31. august vil Polstjerna være åpen hver dag kl. 11–17.