Rekordår for Norges arktiske universitetsmuseum

Norges arktiske universitetsmuseum ønsket dobbelt så mange besøkende velkommen i 2022 som året før, og Polarmuseet hadde flere besøkende enn noen gang. Også i Botanisk hage var besøkstallet på høyde med tida før pandemien. 

I 2022 feiret Norges arktiske universitetsmuseum 150 år. Dette ble også året museet kunne feire at publikum er tilbake etter pandemien. Det totale besøkstallet var 174 000 personer, en økning på 85 000 personer sammenlignet med 2021.

En stor del av publikumsøkningen står Polarmuseet for, som hadde 82 000 besøkende i fjor. Det er tre ganger så mange som i 2021 og en solid besøksrekord. Museet har det siste året fått oppmerksomhet for sin innovative utstilling «Polarhistorie på skeiva» som formidler polarhistorien med et skeivt blikk. Da kulturminister Anette Trettebergstuen skulle oppsummere de allsidige, nasjonale aktivitetene under Skeivt kulturår, trakk hun fram akkurat denne utstillingen som det som hadde gjort størst inntrykk på henne. 

Norges arktiske universitetsmuseum består av fire utstillingsarenaer:

Et annet høydepunkt i løpet av året var den storslagne 150-årsmarkeringen i og utenfor museumsbygget på Sør-Tromsøya 16. oktober. Den inneholdt nordlysdisco, kunstavduking, levende musikk, åpne kontorer og magasiner, samt et spektakulært lysshow, og det var 1500 personer som kom til feiringen. I løpet av hele året hadde museet dobbelt så mange besøkende som i 2021, med rundt 45 000 gjester. Som en del av jubileumsåret åpnet museet også fire nye utstillinger, med tematikk som spente fra kvensk kultur til kvaler, krigsdilemmaer og klær fra Nord-Norge. 

Også Botanisk hage er tilbake på nivå med tidligere normalår, med rundt 44 000 gjester. Hagen tiltrekker seg mennesker fra hele verden, så selv om dette var en arena som ikke måtte stenge under pandemien, merker man det godt når turistene er tilbake. 

– For universitetsmuseet var det godt å endelig kunne ta imot et økende antall gjester gjennom hele vårt jubileumsår. At turistene er tilbake merkes veldig godt på våre besøkstall. Det fineste med fjoråret var likevel å se at barn og ungdom strømmer til undervisningstjenesten vår, og ikke minst at så mange lokale publikummere kom for å feire 150-årsjubileet sammen med oss, sier Lena Aarekol, direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum.