Makt og magi - Snorre og Ringenes herre

Fra Snorres Kongesagaer til filmene om Ringenes Herre er vegen kortere enn du tror!

Halfdan Egedius: Kong Olavs fall (1899). Penn på papir. Privat eie. Foto: xxx

Fantasier og eventyr henter inspirasjon fra virkeligheten, og det gjelder ikke bare for handling og ordvalg, men også for hvordan man bildelegger en fantasifortelling.

Et storverk inne fantasy-litteraturen er J.R.R. Tolkiens "Ringenes herre". Denne fantastiske fortellingen ble gjenfortalt i tre store filmer for ikke lenge siden, av regissøren Peter Jackson. Hvordan fant Jackson og hans folk ut hvordan de skulle skape fortellingen i boka om til levende bilder? Hvordan skulle de lage bilder som viser oss både makt og magi?

Forskeren Nina Denney Ness har påvist at filmskaperne fant mye inspirasjon i Snorres Kongesagaer, på samme måte som vi vet at Tolkien gjorde da han skrev "Ringenes Herre". Men der Tolkien først og fremst lot seg inspirere av fortellinga om vikingtidas konger og helter, var Jackson og hans team opptatt av bildene i kongesagaene. I denne utstillinga får vi se hvordan, bilde for bilde.

Utstillinga "Makt og magi" inneholder en utgave av Snorre fra 1899, og noen originalillustrasjoner til denne praktutgaven. Du får også se en meget gammel gullring som er funnet i jorda her i Norge.

Vil du selv tre inn i rollen som vikingkonge eller helt, kan du sette deg på en kongestol, prøve en vikinghjelm og svinge et vikingsverd. Det er mange gode selfie-muligheter i utstillinga "Makt og Magi".

Utstillinga åpner på Tromsø Museum søndag 2. oktober kl 1300. Les programmet for dagen her.

Les mer om "Makt og magi" på Nasjonalmuseets egne sider.

Nina Denney Ness. Foto: Nasjonalmuseet