UiT | Labyrint Nr. 2 - 2013 - page 34

En analyse av blodcellene dine kan avsløre kreftrisiko. De reagerer
­nemlig positivt eller negativt på kosthold og livsstil.
Tekst og foto: Elisabeth Øvreberg
analyse
– Jeg forsker på cellene i blodet, altså
immuncellene våre, og disse cellene sladrer på
din livsstil og ditt kosthold, smiler stipendiat
ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT,
Karina Standahl Olsen.
Men det er ikke bare livstilen din Olsen kan
finne spor av i immuncellene. I sin doktorgrad
har hun sett hvordan genaktiviteten i disse cel-
lene reagerer på blant annet røyking, fedme og
Omega 3 – og det hun har funnet ut er viktig
for oss. Disse faktorene har nemlig stor inn-
virkning på vår risiko for å få livsstilsykdommer
som hjerte- og karsykdommer, diabetes og ikke
minst kreft.
betennelsesreaksjoner og kreft
Verdens ledende kreftforskere mener at beten-
nelsesreaksjoner i kroppen kan være en medvir-
kende årsak til sykdommen, og at slik betennelse
kan fremme veksten av svulster. Med tanke på
denne kunnskapen, er forskningsresultatene til
Olsen interessante.
Hun analyserte blodprøver og besvarelser
på spørreskjema fra cirka 400 friske, middel-
aldrende kvinner som var deltakere i Kvinner
og Kreft-studien, og da hun sammenlignet røy-
kere mot ikke-røykere fant hun mer enn 3000
gener i immuncellene med ulikt aktivitetsnivå.
Røykere hadde høyere aktivitet i gener relatert
til nettopp betennelsesreaksjoner og kroppens
behandling av giftstoffer.
– Jeg sjekket også kvinnenes kroppsmass-
eindeks (BMI), og overvekt har faktisk nesten
like stor betydning for genaktivitet som røy-
king. Jo høyere BMI, jo verre. Immuncellene
fikk økt nivå av betennelsesfremmende genak-
tivitet, advarer Olsen.
omega 3 bra for immuncellene
Det som heldigvis var oppløftende i hennes
funn, var at kvinner som hadde høyt nivå av
Omega 3 i blodet hadde lavere grad av beten-
nelsesrelatert genaktivitet. Det samme gjaldt for
kvinner som fikk i seg nok D-vitamin.
– Omega 3 kan vi kun få gjennom kosten, så
spis fisk! Da får du i tillegg i deg D-vitamin. Man
får også Omega 3 i linfrø og nøtter, sier hun og
poengterer at hennes forskning viser at immun-
cellene blir påvirket av livsstil og kosthold, også
før selve sykdommen har oppstått.
Stipendiaten, som skal avlegge doktorgra-
den denne høsten, betrygger oss med at vi ikke
trenger å være redde for økt kreftrisiko dersom
vi sliter med for eksempel betennelse i en skul-
der eller lignende. Man skal heller fokusere på å
ha en sunn livsstil.
– Har man derimot en usunn livsstil, så får
man en forhøyet betennelsesaktivitet i kroppen,
og det kan ha sammenheng med utvikling av de
store livsstilsykdommene, deriblant kreft.
morsmelk et krigsskip mot kreft
Men det er ikke bare i blodet vi har immuncel-
ler. Ifølge professor Tore Gutteberg inneholder
morsmelka immunceller. Hans forskning viser
at morsmelk gjør mye mer enn å mette en sulten
baby. Morsmelka har i tillegg en beskyttende
virkning og dreper virus, bakterier, men også
kreft.
– Man kan ikke få snakket nok om mors-
melk! Morsmelk er som et flytende krigsskip,
smiler Gutteberg som har fordypet seg i pro-
teinet som finnes i morsmelk, lactoferrin, og
det tilhørende peptidet (se leksikon, red.anm.),
lactoferricin.
Sammen med kollega Øystein Rekdal, pro-
fessor i tumorbiologi, oppdaget han noe uven-
tet.
– Vi så at lactoferricin hemmet og drepte
kreftceller.
Rekdal så raskt at dette peptidet var spen-
nende.
– Peptidet hemmet kreftsvulster på dyremo-
deller. Ikke bare eliminerte peptidet svulsten,
men det ga dyret i tillegg beskyttelse. Kreft kan
jo blusse opp igjen, men det skjedde ikke, for-
klarer Rekdal og forteller at UiT i dag har en
unik kompetanse på peptider.
Denne høsten blir det avlagt en doktor-
grad om lactoferricin ved UiT. Man håper at
forskningen vil føre til bedre behandling mot
denne typen kreft.
34
labyrint
kunnskapsmagasinet
fra
u
i
t
norges
arktiske
universitet
AKTUELT
Blodet sladrer på
din kreftrisiko
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...52
Powered by FlippingBook