Historiens første vinnere av Mohnprisen hedret på Arctic Frontiers
Teamet bak The Meaning of Ice og dr. Eddy Carmack mottok i dag den internasjonale Mohnprisen for fremragende forskning relatert til Arktis. Hedringen av vinnerne foregikk under konferansen Arctic Frontiers.
– Jeg reagerte først med sjokk da jeg fikk vite at jeg var én av vinnerne av denne prisen. Etter det gikk jeg inn i en slags fornektelse, men da jeg virkelig forstod at det var sant, ble kroppen fylt av glede, sa dr. Eddy Carmack fra scenen på Clarion Hotel The Edge.
Mohnprisen er et samarbeid mellom Academia Borealis Nord-Norges vitenskapsakademi (NNVA), Tromsø forskningsstiftelse (TFS) og UiT Norges arktiske universitet (UiT). Prisen er på 2 millioner norske kroner og skal deles ut hvert andre år.
Fortsetter samarbeidet
Konsortiet The Meaning of Ice har i perioden 2006–2011 arbeidet med forskningsprosjektet «The Dynamics of Human-Sea Ice Relations: Comparing Changing Environments in Alaska, Nunavut, and Greenland». Prosjektet involverte over 40 deltakere fra Alaska, Canada og Grønland. Et overveldende flertall av deltakerne er urfolkseksperter med enestående, erfaringsbasert kunnskap om Arktis. Kjernen består likevel bare av 13 forskere, og de har allerede planene klare for fremtiden.
– For virkelig å kunne forstå Arktis og samtidig klare å ta hånd om endringene som foregår, trenger vi å se utfordringene fra ulike perspektiver. Det er også svært viktig at vi respekterer at mennesker som bor i disse områdene, har ulike levemåter og ulik kunnskap. Derfor vil vi fortsette med prosjekter som bygger på urfolkseksperters erfaringer, også i fremtiden, meddeler Shari Fox Gearheard som har koordinert arbeidet.
– Det å bli hedret i dag, er fortsatt overveldende, men også veldig herlig, tilføyer hun på vegne av gruppen.
I et utdrag fra juryens begrunnelse fremkommer det at konsortiet er et unikt eksempel «på et samarbeid mellom akademikere og urfolkseksperter som har gitt oss ny kunnskap om og forståelse av den arktiske sjøisens dynamikk».
Viktigheten av relasjoner
Dr. Eddy Carmack på sin side, er i dag seniorforsker emeritus med en lang karriere å se tilbake på. I et utdrag av den formelle begrunnelsen fremkommer det at Carmack kan bli betegnet som «the most influential and cited oceanographer at work in the Arctic Ocean».
– Jeg kan se tilbake på fem tiår, der jeg har vært en del av forskningens verden. En tanke som slår meg, er at man ikke ønsker å beskytte noe man ikke verdsetter. På samme måte, vil man ikke sette pris på det man ikke forstår, og det du ikke har hatt tid til å sette deg inn i, kan du heller ikke forstå. Dette har nok vært drivkraften min hele veien, forteller Carmack.
– Hvordan har du klart å opprettholde gleden av å forske i så mange år? Har du noen motivasjonstips for unge forskere?
– Nysgjerrigheten min har vært en gave for meg. Som alle gaver, er det en nødvendighet at den blir dyrket over tid. Om man har denne gaven, er det nok viktigst å ha det gøy og tørre å bryte disiplinære grenser. Det kan være lurt å løfte blikket og tenke på at man jobber for et felles gode. Likevel er det viktigst å opprettholde gode relasjoner med ekstraordinære venner og kolleger for å bli motivert i arbeidet, sier den kanadiske seniorforskeren.
For Eddy Carmack har den mest givende siden av hans vitenskapelige karriere vært dyrkingen av forbindelser. Det aspektet har gjort hverdagen hans både morsom og spennende.
– Forskningen min har i stor grad handlet om forbindelser. Interaksjonen mellom vitenskapelige disipliner, mellom land og sjø, mellom fortid og nåtid og ikke minst relasjoner mellom ulike individer på tvers av landegrenser, forklarer han.
Tirsdag 23. januar skal både The Meaning Of Ice og dr. Eddy Carmack holde forelesning om noe av sin forskning ved. Arrangementet er åpent for alle.
Les om forelesningenes tid og sted her
Et bidrag i Arktis
Siden formålet med prisen er å anerkjenne forskning relatert til Arktis, passet det fint at utdelingen foregikk under Arctic Frontiers. Konferansen har etablert seg som en av de viktigste internasjonale møteplassene for å diskutere utviklingen i Arktis. Det står i stil med Mohnprisens primære fokus, som er å sette sentrale problemstillinger for den videre utviklingen i Arktis på den nasjonale og internasjonale dagsorden.
Navnet på prisen kan spores tilbake til Henrik Mohn (1835–1916). Mohn var en pionér innen fagfelt som er helt sentrale for forståelsen av prosesser i Arktis. Han var også grandonkel til Trond Mohns far som er donator til TFS. Prisen markerer også det betydelige bidraget Trond Mohn har ytt til UiT.
Mohnprisen ble for første gang lansert tirsdag 15. august av utenriksminister Børge Brende og kunngjøringen av årets vinnere ble offentliggjort av rektor Anne Husebekk ved UiT 12. desember.
Publisert: 22.01.18