Polar crossdressing på veggen

Midlertidig utstilling

Uforsking av kjønnsuttykk, klær og kroppsspråk - i polarhistorisk kontekst!

 

I flere tiår har et foto fra en ekvatorpassering i 1910 hengt i Polarmuseets utstillinger. Fotoet viser en enslig ballerina omgitt av staute menn på dekket til polarskuta Fram. Ballerinaen var imidlertid ikke den eneste som opptrådte i kvinneklær ved ekvatorfeiringer og i høypolare områder. 𝘊𝘳𝘰𝘴𝘴𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨 eller 𝘥𝘳𝘢𝘨 var faste innslag på britiske polarekspedisjoner gjennom 1800-tallet – og høyst levende i 1910, på den norske sydpolsekspedisjonen ledet av Roald Amundsen. Den dag i dag inngår fortsatt crossdressing i linjeovergangsritualer til sjøs.
Inspirert av polare iscenesettelser av kjønn, har Polarmuseet tidligere arrangert workshop i polar crossdressing. Gjennom sminke, kroppsspråk og pelsanorakker prøvde deltakerne ut nye, selvvalgte kjønnsuttrykk. Slik hjalp crossdressing til å tenke om kjønn som noe som skapes – noe vi alle 𝘨𝘫ø𝘳.
Deltakernes polare alter ego ble foreviget av fotografene Mari Karlstad og Julia Brekmo. Resultatet vises fram i utstillinga POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN på Norges arktiske universitetsmuseum.

«Polar crossdressing på veggen» er nå å se i Museumssalen hos oss, og er tilgjengelig for alle besøkende når salen ikke brukes til lukkede arrangementer/møter. Om du planlegger å besøke oss og vil sjekke om lokalet er åpent kan du ringe oss på tlf. 776 45001.

Sist endret: 05.12.2023 14.43