Polarhistorie på skeiva

 

Polarhistorie på skeiva, som åpnet høsten 2022, utforsker en polar museumssamlings skeive sider. I lys av nytt kildemateriale stilles nye spørsmål ved gamle gjenstander. Skeivhet handler her om brudd på kjønns- og seksualitetsnormer i polare strøk mellom 1890 og 1970 – i fangsthytta, på ekspedisjonsskipet og i ishavsbyen Tromsø. Og ikke minst om samtidas fortellinger om slike normbrudd.

 

En enslig kavring på ei trefjøl i ei fangsthytte snur opp ned på den velkjente fortellinga om polarområdene som arena for modige menns møte med det ukjente. På Polarmuseet står kavringen utstilt som polarfarernes beste venn, proviant som aldri svikter når fangsten uteblir.

Utstillingen Polarhistorie på skeiva undersøker kavringens kraft til å fortelle om et stykke skeiv historie i stedet; om en norsk skeiv pionerroman skrevet av kavringbakerens datter, Borghild Krane fra Tromsø. En anorakk som henger på veggen i museet gir på samme måte innblikk i byens skjulte og likevel åpne homoliv, med fortellinger om cruising langs kaiene i Tromsø før krigen.

Vi ønsker videregående klasser i Tromsø velkommen til å utforske denne spennende utstillingen om skeiv polarhistorie. Gjennom en guidet tur og oppgaver, vil vi utfordrer perspektiver og inviterer til refleksjon rundt kildekritikk.