Har du gamle hagestauder i hagen din? Da vil Sirkka og Eva gjerne prate med deg.

Denne uka legger Sirkka Seljevold og Eva Mari Skulgam ut på tur langs Helgelandskysten. Der skal de samle gamle hagestauder og historier om hva disse har betydd for de som eier dem.  

- Mange planter går i arv over flere generasjoner, og de har vært med på flyttelasset når eierne har byttet bosted. Vi kjenner historikken til noen av plantene så langt tilbake som før andre verdenskrig, sier Skulgam. Nå ønsker de å bli kjent med menneskene som eier plantene og finne ut mer om deres forhold til dem. De vil også ta med små eksemplarer av plantene tilbake til Botanisk hage, hvor de nå er i gang med restaureringa av Tradisjonshagen. 

 

Eva Skulgam og Sirkka Seljevold samler på gamle aurikler og gode historier om de som eier dem
Eva Skulgam og Sirkka Seljevold samler på gamle nordnorske aurikler og gode historier om de som eier dem Foto: Christel Slettli Hansen

Utenfor gamle hustufter og forlatte småbruk i Nord-Norge finnes hardføre stauder som storhjelm, reinfann og hagefredløs. Det er likevel ikke disse duoen er mest interessert i. De leter etter vakre peoner og aurikler, planter som krever et visst stell for å overleve i landsdelen. Disse var særlig populære blant oldemødre-generasjonen i nord, og har vært tatt vare på av nyere generasjoner over hele Nord-Norge.  

-  Det er interessant å se at det ikke bare var husfruene i velstående familier og embetsmenn som dyrket vakre stauder og løk i hagene sine. Prydplanter må jo ses som et overskuddsfenomen. Vi vil gjerne vite mer om hvorfor. Ligger det et behov hos mennesker om å ha det vakre rundt seg? Gir staudene som kommer opp år etter år håp om fremtiden og enda en sommer? Kanskje handler det om å høre til et sted? Eller kanskje gir det en viss status i andres øyne? sier Seljevold.  

Seljevold og Skulgam har tatt utgangspunkt i notatene til Brynhild Mørkved, som gjennom en lang karriere har samlet planter og historier fra hager i hele Nord-Norge. I Tromsø arktisk alpine botaniske hage har mange av disse blitt bevart. I tradisjonshagen utgjør disse en levende samling og er et viktig bidrag til å ta vare på vår lokale kulturarv.  

Tidligere har aurikkelbedet i tradisjonshagen fått store vann- og isskader, og plantesamlingen stod i fare. Arbeidet med å restaurere bedet og redde samlingen er nå i god gang. Til dette arbeidet har Tromsø arktisk-alpine botaniske hage fått penger fra Sparebankstiftelsen DNB via Schübelers hage, som er et nettverk av interesseorganisasjoner som støtter rehabilitering og vedlikehold av gamle hager. I tillegg støtter Norsk genressurssenter arbeidet. 

I dag er det samlet 142 ulike aurikler i tradisjonshagen. Om to år åpner et nytt aurikkelanlegg, og da er målet å ha 200 ulike aurikler i samlingen. Derfor håper de at alle som har aurikler, eller peoner, som de vet har en lang historie fra Nord-Norge tar kontakt med Botanisk hage. Kanskje er det nettopp din hage Seljevold og Skulgam tar turen til neste gang?