Bergkunst
Vi finner bergkunst under hellere, i huler på stein, svaberg og på fjell, og de er lagd med ulike teknikker.
I Nordland finner vi de eldste slipte ristningene i Skandinavia, og her er også de eneste hulemaleriene. I Troms og Finnmark finner vi maleriene under hellere. Alle fylkene i nord har hogde ristninger, mens de yngste skårede ristningene på løsblokker finnes i Troms og nordre Nordland og relateres til ny tid.
Norges arktiske universitetsmuseum har et nasjonalt ansvar for å bidra til forsvarlig sikring og en kunnskapsbasert forvaltning av bergkunsten gjennom de store nasjonale satsningene Sikring av bergkunst – Bergkunstprosjektet i årene 1996 – 2005 og det pågående Bevaringsprogrammet for bergkunst 2020. I samarbeid med Riksantikvaren, Sametinget, Finnmark, Troms og Nordland fylkeskommuner, Verdensarvsenter for bergkunst – Alta museum og lokale bidragsytere er det gjennomført et betydelig løft for vern og forvaltning av bergkunsten i nord.
Bergkunsten i Norges arktiske universitetsmuseums forvaltningsdistrikt fordeler seg over et stort geografisk område og i ulike typer landskap og terreng. Tromsø Museum forvalter bergkunst som er funnet per i dag i 33 av de nordnorske kommunene, fra Sør-Varanger kommune i nord til Lurøy kommune i sør Til sammen dreier det seg om 100 lokaliteter.
Gjennom dokumentasjon, skjøtsel, konserverende tiltak, målrettede publikumstiltak bevarer vi denne viktige kunnskaps- og opplevelseskilden for fellesskapet og for dem som kommer etter oss.
Ved Norges arktiske universitetsmuseum er Ingrid Sommerseth kontaktperson for bergkunst.