Skriv ut Lukk vindu


 

Ernæring - bachelor

Fakta

Varighet:3 År
Studiepoeng:180
Gradsnavn:Bachelorgrad i ernæring
Opptakskrav:
Søknadsfrist:15. april 2025
Søknadskode:186 708

Beskrivelse av studiet

På bachelorstudiet i ernæring lærer du om hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Utdanningen dekker også ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid for ulike grupper i samfunnet. Gjennom praksisperioder vil du få innsikt i ernæringens betydning i helseinstitusjoner, både kommunalt, i spesialisthelsetjenesten, og i rehabiliteringstjenester.

Studiet starter med en grundig innføring i humanfysiologi, celle- og molekylærbiologi, og biokjemi. Deretter vil du lære om makro- og mikronæringsstoffers rolle i kroppen, ernæringsrelaterte helseutfordringer, og hvordan kosthold kan forebygge sykdom. Du vil også få kunnskap om næringsstoffanbefalinger og kostråd, samt hvordan ernæring kan brukes i behandling av folkesykdommer. Undervisningen er forskningsbasert, og du vil utvikle evnen til å vurdere vitenskapelig litteratur innen ernæringsfeltet. Gjennom hele studiet legges det vekt på å forstå ernæring gjennom forskningsmetoder og vitenskapelige tilnærminger.

Kommunikasjon, etikk og praksisforberedelse er gjennomgående temaer i studiet. Utdanningen er variert, med laboratoriearbeid, gruppearbeid, prosjekter, tidlig pasientkontakt, folkehelsearbeid, samt globale og samfunnsmessige perspektiver på mat og ernæring. Du har også muligheten til å ta et semester ved en utenlandsk institusjon.

En bachelor i ernæring gir et solid grunnlag for ulike karrieremuligheter. Du kan jobbe innen forebyggende helsearbeid, helseadministrasjon, pasientorganisasjoner, opplysningskontor, helse- og treningssenter, eller i næringsmiddelindustrien. Mange studenter velger å fortsette med en master i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.


Oppbygging av studiet

Studieplan
10 stp. 10 stp. 10 stp.
1. sem. (høst) ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn - 10 stp. ERN-1001 Matvarekunnskap og matvaretrygghet - 10 stp. HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag. - 10 stp.
2. sem. (vår) ERN-2009 Humanfysiologi - 15 stp. MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi - 15 stp.
3. sem. (høst) ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder - 15 stp. MBI-2001 Biokjemi - 10 stp. ERN-2010 Kommunikasjon, psykologi og praksis - 5 stp.
4. sem. (vår) ERN-2011 Makronæringsstoffer og energi - 10 stp. FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten - 10 stp.
5. sem. (høst) ERN-2014 Ernæring, helse og sykdom 1 - 13 stp. ERN-2012 Mikronæringsstoffer - 10 stp. ERN-2013 Immunology, pharmacology, epigenetics and microbiology - 7 stp.
6. sem. (vår) ERN-2015 Ernæring, helse og sykdom 2 - 20 stp. ERN-2025 Bacheloroppgave i ernæring - 10 stp.

Hva lærer du?

Etter bestått studieprogram har kandidaten følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Ferdigheter

Generelle kvalifikasjoner


Undervisning og eksamen

Bachelorstudiet er et fulltidsstudium på campus Tromsø. Studiet er bygd opp av emner med ulike størrelser. Studiet starter med en introduksjon til ernæring. I de første tre semestrene er en del av undervisningen felles med studenter i biomedisin, og noe av undervisningen felles med studenter i medisin og odontologi.

Programmet har variert undervisnings-, lærings- og arbeidsformer, og legger vekt på at studentene både skal kunne jobbe godt i grupper og selvstendig, og studentaktive læringsformer.

De to temaene kalt profesjonell kompetanse i ernæring (PROFERN) og vitenskapelig kompetanse i ernæring (VITERN) går gjennom hele studiet. Undervisningen i VITERN skal fra første stund øve studentene i å ha systematisk, kunnskapsbasert tankegang, drive kritisk analyse av informasjon, og venne seg til livslang læring. PROFERN skal gi en tidlig smak på praksis, og være et forum for å diskutere og reflektere over kliniske og etiske problemstillinger som dukker opp i løpet av utdanningen og praksisen.

Eksamens- og vurderingsmetoder er utdypet i hvert emne. Der finner en også oversikt over arbeidskrav i de ulike emnene. Arbeidskravene må være oppfylt (godkjent) før studenten kan gå opp til eksamen. Sluttevalueringen er skriftlig og/eller muntlig eksamen, med vurderingsuttrykket A-F, der F er stryk. Enkelte emner har bestått/ikke bestått som vurderingsuttrykk. Skriftlig eksamen blir avviklet digitalt. Til bacheloreksamen må studentene, i tillegg til en skriftlig oppgave, også gi en muntlig presentasjon med diskusjon etterpå.


Praksis

Det er fem til seks uker praksis fordelt over alle tre studieår. Praksisen er både i primær- og spesialisthelsetjenesten (for eksempel på sykehjem, frisklivssentraler og sykehus). Studiet er lagt opp med case-basert undervisning, slik at kontakten med hverdagen i praksis er sikret. I tillegg til praksis utenfor UiT vil det være praktiske oppgaver på lab, kjøkken og ferdighetstrening. Studentene vil også være involvert i prosjekter rettet mot ulike grupper og relevante arenaer i samfunnet.

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Utveksling

I andre studieår har du muligheten til å dra på utveksling til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet, blant annet Hellas og Canada.

Tredje året i bachelorprogrammet i ernæring kan vi ønske velkommen utenlandske studenter til UiT, og derfor tilbys undervisningen på engelsk ved behov.

Vi har også besøk av internasjonale gjesteforelesere som deler sin ekspertise med studentene.


Jobbmuligheter

Bachelor i ernæring gir et solid, tverrfaglig grunnlag som kan brukes i mange ulike yrker. Du kan for eksempel jobbe innen:

Videre studier

Etter fullført bachelor i ernæring er studentene kvalifisert for å søke til videre studier, for eksempel på mastergradsprogrammet i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.

Andre mastergradsprogram ved UiT eller andre steder, for eksempel master i folkehelse, master i samfunnsernæring eller master i generell ernæring, kan være aktuelle.