Skriv ut | ![]() | Lukk vindu |
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Fakta
Varighet: | 3 År |
Studiepoeng: | 180 |
Gradsnavn: | Bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap. |
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse eller ">realkompetanse |
Søknadsfrist: | 15. april |
Søknadskode: | 186 331 |
Beskrivelse av studiet
Oppbygging av studiet
Hva lærer du?
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har bred, tverrfaglig kunnskap innen biologi, teknologi, økonomi og samfunnsfag om bærekraftig utnyttelse av akvatiske ressurser og økologiske og samfunnsmessig konsekvenser, og hvordan de ulike leddene i sjømatnæringens verdikjede påvirker hverandre.
- kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fiskeri- og havbruksvitenskap.
- kan oppdatere seg og tilegne seg ny kunnskap innenfor fiskeri- og havbruksvitenskap.
- har kunnskap om fiskeri- og havbruksnæringens historie, tradisjoner, egenart, bærekraft og betydning for samfunnet og miljø.
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende relevante teorier, metoder og teknikker innen biologi, teknologi, økonomi og samfunnsfag til å løse praktiske og teoretiske problemstillinger i fiskeri- og havbruksnæringen.
- kan reflektere over og evaluere egen faglig prestasjon og justere denne under veiledning.
- kan finne, vurdere, henvise til og bruke informasjon og fagstoff innen biologi, teknologi, økonomi og samfunnsfag og framstille dette slik at det belyser tverrfaglige problemstillinger innen fiskeri- og havbruksnæringen.
- kan arbeide selvstendig og i samarbeid med andre.
Generell kompetanse
Kandidaten
- har innsikt i relevante problemstillinger og utfordringer i norsk og internasjonal fiskeri- og havbruksnæring, herunder forståelse for bærekraft og miljø.
- er, i tråd med etiske krav og retningslinjer, i stand til å planlegge og utføre arbeidsoppgaver på flere nivåer i fiskeri- og havbruksnæringen.
- kan gjennom ulike uttrykksformer formidle fiskeri- og havbruksvitenskaplig kunnskap innen de områder de arbeider.
- kan utveksle faglig begrunnede synspunkter og erfaringer innen flere ulike fagområder relevante for sjømatnæringen og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.
- kjenner til fiskeri- og havbruksnæringens utfordringer og mulighetene for nyskaping og innovasjon.
Undervisning og eksamen
I emnene som inngår i studieprogrammet benyttes forskjellig undervisningsformer som forelesninger, seminarer, kollokvier, laboratoriearbeid, felt, tokt, samt praksis i fiskeri- og havbruksnæringen. Emnene vil gripe inn i hverandre faglig og undervisningsmessig. Mye av undervisningen skjer i universitetets laboratorier. Detaljene i undervisningsopplegget, og faglig innhold for hvert semester, vil du finne under menyen "Oppbygging av studiet".
De to første semestrene av studiet består av innføringsemner. Dette er eksempelvis matematikk og kjemi som er viktige støttefag for de videre studiene, samt ex.phil og et introduksjonsemne i fiskeri – og havbruksvitenskap.
Tredje, fjerde og femte semester inneholder tverrfaglige emner på 30 studiepoeng hver. Emnene er organisert tematisk og omhandler ulike sektorer av fiskeri- og havbruksnæringen.
I sjette semester av programmet er det 30 studiepoeng valgemner. Valgemnene må tilfredstille programmets krav til læringsutbytte. Dersom kandidaten planlegger å gå videre med en master innenfor fiskeri- og havbruksvitenskap, må valgemnene som tas i det sjette semesteret planlegges med tanke på den faglige profilen kandidaten ønsker på mastergraden sin. I sjette semester er det også mulig å søke om og få dra på studentutveksling til utlandet.
I studieprogrammet inngår emner og deler som benytter karakterskalaen bestått/ikke bestått og emner som benytter den graderte karakterskalaen med seks trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått. Karaktersystemet som brukes for hvert emne står i emnets emnebeskrivelse. Noen av emnene kan ha arbeidskrav som må være bestått før man kan framstille seg til eksamen. Det kan være obligatoriske laboratorierapporter, ekskursjon- og toktrapporter, og/eller obligatorisk oppmøte på seminarundervisning.
Undervisnings- og eksamensspråk
Utveksling
For studentene på programmet vil det være muligheter for utenlandsopphold i sjette semester. Studenter som skal på utenlandsopphold må ha gjennomført og bestått eksamener i emner tilsvarende minimum 60 studiepoeng. Et utenlandsopphold kan gi deg faglige, språklige og kulturelle opplevelser som gir deg verdifull tilleggskompetanse - og minner for livet!
De siste årene har studenter på fiskeri- og havbruksvitenskap vært på utveksling til København (Danmark), på Hawaii (USA) og Tasmania (Australia). Det finnes mange type avtaler ved UiT, noen gjelder spesifikke program, mens andre er generelle avtaler som gjelder for hele UiT. Ta kontakt med studieveileder på programmet for status på aktive og operative avtaler før du søker om utveksling. De fleste avtalene vil kreve noe egeninnsats fra studenten før alt er på plass.
Jobbmuligheter
Videre studier
Bestått bachelorgrad i fiskeri- og havbruksvitenskap med karaktersnitt på C (snittkarakter 2.5 poeng) eller bedre kvalifiserer for opptak til mastergradsprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap ved Norges fiskerihøgskole (NFH).
Masterstudiet i fiskeri- og havbruksvitenskap er adgangsregulert med 40 studieplasser.
Kvalifiserte søkere til masterstudiet rangeres etter et vektet karaktergjennomsnitt. Dersom søkeren har flere rangeringsgrunnlag, skal poengberegningen som gir høyest rangering benyttes. Les med om rangering her.
Etter fullført mastergrad har kandidaten rett til å kalle seg fiskerikandidat - en kjent tittel innen norsk og internasjonal fiskeri- og havbruksnæring.