Heim
 
Nettverk
 
Korpus/Database
 
Aktivitetar
 
NORMS
 
N'CLAV
 
Media
 
Bibliografi
 
Ressursar
 
Blogg
2010
2009
2008
2007
Desember
November
Oktober
September
August
Juni
Mai
April
Mars
Jan/Feb
2006
2005
Feltarbeid
 
[ Logg inn ]
Printer friendly


1

ScanDiaSyn-bloggen i desember 2007


Torsdag 20. desember
Gaupne, Arild Nybø © 2003
Gaupne i Luster (Foto: Arild Nybø © 2003)
I går besøkte eg Gaupne, sentrum i Luster kommune, og samla inn materiale til ScanDiaSyn-databasen. Eg hadde med meg nevøen min, Gard F. Vangsnes, som assistent. Oddmund Hoel, leiar av Luster Mållag, hadde rekruttert informantar for meg, og vi møtte i alt fem personar – vi hadde ei yngre kvinne ekstra, og faktisk har begge dei to yngre kvinnene tidlegare vore med i mi undersøkjing om kv-spørsmål og V2 i sognemål.

I forvegen sende eg ut ei pressemelding til lokal presse og fekk napp hjå NRK Sogn og Fjordane samt Pvest, så eg starta dagen med eit direkteintervju kl. 06.50 i morgonsendinga til førstnemnde og seinare på dagen vart eg intervjua på direkten av Pvest frå bilen i Gaupne rett før feltarbeidet tok til.

Eg hadde lese inn setningane frå spørjeskjemaet på førehand – delte det opp i passande seksjonar og eksporterte det som wav-filar til iTunes. Eg har stor tru på at dette er ein god metode å følgja – innputt til informantane blir konstant og det blir mindre slitsamt for feltarbeidaren (og i mitt tilfelle var det særleg kjærkomment sidan eg slit med etterdønningane etter ei kraftig forkjøling). Eg skal leggja innspelingane mine i Dokumentkista saman med resten av materialet.

Gaupne, eldre informantar
Dei to eldre informantane i Gaupne (MMS-foto: Øystein A. Vangsnes)
Dagens oppdaging for min eigen del var den lokale varianten av “mengde-utrop”. Spørjeskjemaet har jo med den nordnorske typen Ka bila de va her!. Denne vart avvist av alle. I tillegg prøvde eg ut den typen eg meiner vi har i min eigen dialekt (Leikanger), nemleg Fysøren alt da á bíla da va her! (‘Fy søren alt det av bilar det var her!’). Også denne vart avvist, men den eldre mannlege informanten (som heldigvis var først) trekte fram So altande bíla da va her! som ein måte å laga slike utrop på. Det vart så stadfesta av alle dei andre informantane, også dei yngre! Det interessante er at sjølv om eg ikkje har peiling på kva ordet altande kjem av, så synest det ganske klart at det inneheld den universelle kvantoren, og truleg dessutan i nøytrum eintal, som i Leikanger-varianten.

Vel, dette var meir for spesielt interesserte. Av meir allmenn interesse kan eg nemna følgjande. (i) Komplekse kv-ledd utan V2 blir godtekne av dei to yngre informantane, medan dei to eldre reagerer litt (gir 3 og 4 på dei to døma). (ii) *at-sporeffekten (‘*that-trace’) står sterkt, medan som-innsetjing blir godteke ved ekstraksjon av subjekt, men avvist ved ekstraksjon av objekt, og resumpsjon etter at à la Bodø-dialekten blir kontant avvist, (iii) dømet Kaffien e kalde vorten får full skår over heile fjøla, (iv) det er ingen tvil om at formelt subjekt alltid må vera ‘det’, men samsvar med det interne argumentet i upersonleg passiv (Det vart skot-ne mange elgar i fjor) kjem ganske godt ut av det og blir avvist av kun ein – alle synest rett nok samde om at varianten utan slikt samsvar er den beste, (v) dømet Kan eg få ein til is blir kontant avvist medan postnominal plassering av nok kjem betre ut av det (godteke av 3 av 4).

Vel, det var nokre raske resultat. Meir blir å finna i Dokumentkista etterkvart. Diverre gløymde eg å ta med meg fotoapparatet, så alt eg har å leggja her på bloggen er eit MMS-bilete med låg kvalitetet og eit bilete av bygda som eg har funne på nettet.

- Øystein




Tirsdag 18. december
På DanDiaSyns hjemmeside ligger der nu mere faglig information om vestjysk med henblik på NORMS-ekskursionen til januar og beretning fra det sjællandske feltarbejde.

- Lena i København




Lørdag 15. desember
Jeg synes det er på sin plass å nevne at Signe fikk sin MA-tittel i går – med glimrende resultat på oppgava! Gratulerer!

- Øystein




Fredag 14. desember
Rigging av utstyr
Rigging av utstyret (Foto: Signe Laake)
Vi i Oslo har de siste ukene besøkt tre målepunkter. 29. november var Signe Laake og Åshild Søfteland på Skreia. 3. og 4. desember dro de samme feltarbeiderne til Telemark og besøkte Hjartdal og Vinje.

Før vi dro til Skreia hadde vi fått god hjelp av Jan Terje Faarlund som er oppvokst i Totenvika. Han hjalp oss å finne informanter og leste også inn setningene på forhånd. Godt foreberedt la vi ut på tur. Det vi ikke var forbeberedt på var snø. I løpet av natten hadde det kommet en halvmeter med snø nord for Oslo. Utlånsbilen fra Universitetet i Oslo er beregnet på bykjøring i Oslo så "vinterdekkene" var ikke de beste. En del forsinket kom vi heldigvis frem til Lena vidregående skole der vi skulle møte de første informantene. Her møtte vi to 18-åringer som var svært stolt av totendialekten.

På ettermiddagen dro vi videre til naboene til Jan Terje Faarlund i Totenvika. Dette viste seg å være et perfekt informantpar. De synes dessuten det var moro å høre "professoren" lese setninger som var helt feil.



På Raulandsakademiet
På Raulandsakademiet (Foto: Åshild Søfteland)
Mandag 3. desember la vi ut på langtur til Telemark. Med på turen var heldigvis kjentkvinnen Åshild Søfteland som sto for guiding med personlig preg gjennom hele fylket. Vi kjørte først til Kvitsund videregående skole for å møte de først informantene fra Hjartdal. I Telemark var det også full vinter, og veiene her var heller ikke tilpasset våre dekk. Videre fra Kvitsund dro vi til Sauland for å møte de eldre informantene. En del av våre antagelser om hjartdalsdialekten ble avkreftet denne dagen. Åshilds advarsler om at vi kom til å ha problemer med å forstå hva de sa, var unødvendige. Den ekstreme jamningen som vi hadde forventet, var ikke så ekstrem likevel.

Vi overnattet hjemme hos moren til Åshild i Seljord. Dette var virkelig luksushotell med førsteklasses mat. Beste overnattingen hittil. Tidlig morgen 4. desember dro vi videre til Rauland i Vinje. Her møtte vi de to eldre informantene på Raulandsakedemiet. De to informantene var hobbyleksikografer og svært opptatt av dialektord. Vi fikk også høre dikt og historier skrevet på den lokale dialekten. På ettermiddagen dro vi videre til Edland for å møte de unge informantene. Her fikk vi høre spennende historier om jakt i Polen.

I Rauland
I Rauland (Foto: Signe Laake)
Turen til Telemark var svært vellykket, og vi fikk mange fine naturopplevelser i vakkert vinterlandskap. Vi så til og med elg. Dessverre var bilen og dekkene ikke tilpasset vinter. Dekkene kunne så vidt kalles vinterdekk, og det var heller ikke mulig å bruke spylevæske på frontruten. Da ble de 840 km veldig lange. Gjennomsnittsfarten var vel ca. 60 km i timen.

Alle data fra turene vi er på ligger ute på Dokumentkista. Gå inn på Fellesdokumtener - NorDiaSyn-data. Her finner dere oversikt over alle målepunktene vi har besøkt. Dere kan finne informantopplysninger, resultat av spørreskjemaet og dere kan se og høre på opptakene vi har gjort med informantene.

- Signe Laake



På vei fra Seljord til Rauland en tidlig morgen
På veien fra Seljord til Rauland en tidlig morgen (foto: Signe Laake)

Tirsdag 11. desember
NORMS-pronomenister i Reykjavík
Glade NORMS-pronomenister i Reykjavík (Foto: Helge Lødrup)
Noen heldige NORMS-pronomenister fikk sjansen til å tilbringe helga 8.-9. desember i Reykjavik, på Ráðstefna um fornöfn og eðli þeirra (Workshop on Pronouns, Binding and Anaphora). Höski med sitt islandske team sørget for et hyggelig og produktivt seminar, der det var en amerikansk bindingsguru, nemlig Ken Safir, og ellers en haug med refleksiv-foredrag fra islendingene og noen fra noen av oss andre. Et høydepunkt av faglig-politisk karakter var da det kom en pen dame bort til Guro Busterud, som akkurat var ferdig med å snakke om resultatene fra masteroppgaven sin. Damen takket for et svært interessant foredrag, og presenterte seg. Hun var ingen ringere enn eks-president Vigdís Finnbogadóttir!



NORMS-pronomenister på vei til den Blå lagunen
Eventyrlystne NORMS-pronomenister på vei til den Blå lagunen (Foto: Helge Lødrup)
Bortsett fra mange faglige høydepunkter (som man kan se av abstractene og programmet på relevant NORMS-side), bodde vi standsmessig på Saga hotell, og fikk også en tur til Den blå lagunen, takket være Höski og kona Sigga, som tok oss med (oss: Øystein Nilsen, Helge L., Guro Busterud, Tania Strahan, Lucien, Janne B.J. og Ken Safir). Det var ikke ubehagelig å svømme rundt i damp og mørke omgitt av snø og minusgrader, og få deilig middag etterpå i den arkitektonisk flotte lagunerestauranten.

Bilder fra Islandsturen (tatt av Helge Lødrup)

- Helge Lødrup og Janne Bondi Johannessen





Mánudagur 10. desember
Kristine B. har igjen vore i elden på Språkteigen. Denne gongen snakka ho om den nye barnespråkslabben ved UiT der det framover vil føregå mykje forsking på m.a. borns tilegning av nordnorske dialektar. Høyr klippet her.

- Øystein




Morgunblaðið, Höskuldur 08.12.2007
Fornöfn og eðli þeirra, interview with Höskuldur Þráinsson about the NORMS workshop on binding in Morgunblaðið, December 8, 2007.
The NORMS workshop on binding this Saturday and Sunday went well and it was stimulating to listen to and discuss with Ken Safir & co. Few but good people attended the workshop. There were not many representatives from the part of humanity which is not preoccupied with "real linguistics", i.e. the "knowledge-seeking public" but that was perhaps not to be expected since the topic was narrow. Nevertheless, former president, Vigdís Finnbogadóttir, came to the two first talks yesterday morning and that was very pleasing.





- Tolli




På DanDiaSyns hjemmeside kan I nu læse om min tur til Bornholm, klik her.

I kan også læse om hvordan I kommer til Vestjylland til januar, klik her.

- Lena i København




Arkiv

2007
November
Oktober
September
August
Juni
Mai
April
Mars
Januar/Februar

2006
Desember
November
Oktober
September
August
Juni
Mai
April
Mars
Februar
Januar

2005
Oktober-desember

Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com


Det humanistiske fakultet, Universitetet i Tromsø, 9037 Tromsø TLF: 776 44240
Oppdatert av Nettverk Nordisk dialektsyntaks den 08.05.2008 16:11
Ansvarlig redaktør: fakultetsdirektør Jørgen Fossland


Read this page in: Bokmål