Vurdering av DNA-resultater
Basert på DNA-profilen for prøven, vurderes det om det finnes DNA fra en eller flere personer i prøven og hvilket kjønn personen(e) har. Hvis det påvises en eller to alleler innenfor hver DNA-markør, gir resultatene holdepunkt for at prøven stammer fra kun en person. Hvis det påvises mer enn to alleler innenfor en eller flere DNA-markører, er dette holdepunkt for at det er DNA fra mer enn en person i prøven. Det kan også være store mengdemessige forskjeller i DNAet, slik at DNA-profilen kan deles inn i et hovedbidrag og en tilblanding. Lave DNA-mengder og/eller dårlig DNA-kvalitet i sporprøven kan føre til en ufullstendig DNA-profil.
DNA-profilene til sporprøvene vil så sammenlignes med DNA-profiler til eventuelle personer som er involvert i saken. Basert på de påviste allelene og fullstendigheten av DNA-profilen gjøres da en vurdering om resultatet gir støtte for at prøven inneholder DNA fra de aktuelle personene eller støtte for at prøven inneholder DNA fra andre personer.
Den statistiske vekten av et sammenfall mellom DNA-profiler beregnes som en likelihood ratio (LR) i programvaren STRmixTM v2.10 (se avsnitt under). Dette verktøyet benytter en fullkontinuerlig beregningsmodell basert på både allelinformasjon og signalstyrken i DNA-profilen som er avhengig av DNA-mengden av de enkelte bidragsyterne i prøven. Innstillinger til beregningsmodellen kan forelegges på forespørsel.
Det tas forbehold om at vurderinger og beregninger av DNA-resultater ikke gjelder ved sammenligninger med DNA-profiler fra nære slektninger av de involverte personene. Eneggete tvillinger har identiske DNA-profiler, og nære slektninger som biologiske søsken har en høyere grad av likhet i DNA-profiler enn ubeslektede personer. Fjernere former for slektskap er vanligvis uten praktisk betydning.
Vi beregner vanligvis ikke den statistiske vekten ved sammenfall der sporprøven er sikret på kroppen til personen selv.
I en standard sakkyndiguttalelse angis bevisvekten for DNA-resultatet i forhold til hvem som kan ha/ikke har bidratt med DNA i et biologisk spor. Vurderinger om når og hvordan det undersøkte biologiske materiale kan ha blitt avsatt inngår ikke.
Likelihood ratio
Bevisvekten av et sammenfall mellom DNA-profiler angir i hvor stor grad DNA-resultatet taler for at det undersøkte DNA i prøven stammer fra den aktuelle personen. Denne beregnes som en likelihood ratio (LR). Metoden er internasjonalt anbefalt for vekting av DNA-resultater i straffesaker.
LR er et statistisk mål som vekter sannsynligheter for å oppnå et DNA-resultat gitt to gjensidig utelukkende hypoteser. Disse omtales vanligvis som aktors hypotese (H1) og forsvarers/alternativ hypotese (H2). Beregningen baserer seg på hyppigheter av ulike alleler i befolkningen.
Dersom sporprofilen vurderes å stamme fra en person brukes det vanligvis følgende standardhypoteser:
H1: Det er DNA fra N.N. i det undersøkte sporet.
H2: Det er DNA fra en tilfeldig annen person i det undersøkte sporet.
Dersom sporprofilen vurderes å stamme fra to/tre personer (blandingsprofil) brukes det vanligvis følgende standardhypoteser:
H1: Det er DNA fra N.N. samt en tilfeldig annen person/to tilfeldige andre personer i det undersøkte sporet.
H2: Det er DNA fra to/tre tilfeldige andre personer i det undersøkte sporet.
Hvis informasjon gitt i anmodningen vurderes som utilstrekkelig eller det er andre problemstillinger som ønskes belyst, kan hypoteser utarbeides i samarbeid med oppdragsgiver, retten eller andre. I særskilte tilfeller kan det også lages beregninger for ulike hypoteser for den samme sporprøven.
Den beregnede LR-verdien gjenspeiler forholdet mellom sannsynligheten for DNA-typeresultatet for sporprøven hvis H1 er riktig mot sannsynligheten for DNA-typeresultatet for sporprøven hvis H2 er riktig. I den sakkyndige uttalelsen oppgis både en avrundet LR-verdi og en verbalisering som gjenspeiler både konklusjonsgraden og hypotesene som er lagt til grunn (se Tabell 1).
Den høyeste konklusjonsgraden «resultatet taler i ekstrem sterk grad for» benyttes når LR-verdien er mer enn en million (Tabell 1). Høyere tallverdier spesifiseres ikke. LR-verdier som er lavere enn en million skyldes som regel at DNA-profilen fra sporprøven sporet er ufullstendig og/eller en blanding av DNA fra flere personer. Dette vil også gjenspeiles i en svakere konklusjonsgrad. For tilfeller der LR-verdien beregnes til mellom 0,001 og 1000 rapporterer vi at «det kan ikke entydig beregnes hvorvidt resultatet taler for eller imot…». Denne konklusjonen skyldes ofte at det er lite informasjon i DNA-resultatet, for eksempel ved en ufullstendige DNA-profil. Når LR-verdien blir veldig lavt (<0,001) rapporteres dette som «resultatet taler imot», og LR-verdien oppgis ikke.
Y-profilanalyse
I enkelte saker uføres det også en Y-profilanalyse som inkluderer markører på det mannlige kjønnskromosomet (Y-kromosomet). Denne tilleggsanalysen vil kunne gi mer informasjon om et eventuelt mannlig bidrag i prøven. Y-profilanalysen kan for eksempel være aktuelt for prøver fra overgrepssaker med mye kvinnelig DNA, som overskygger helt eller delvis det mannlige DNA-bidraget i det regulære DNA-resultatet.
Y-profiler fra menn i saken vil sammenlignes med sporprofiler og benyttes for å vurdere om resultatet gir støtte for at prøven inneholder DNA fra disse mennene. Det er viktig å være klar over at menn i samme farslinje vanligvis vil ha samme Y-profil, og dette presiseres i den sakkyndige uttalelsen ved sammenfall. For å belyse bevisvekten av resultatet opplyses om hyppigheten til den aktuelle Y-profilen i den internasjonale populasjonsdatabasen YHRD.
Direkte og indirekte overføring av DNA
Biologisk materiale/DNA kan avsettes og overføres på flere måter, og man skiller ofte mellom DNA som overføres direkte av en person og DNA som overføres indirekte. Under er det listet opp noen eksempler på direkte og indirekte overføring av DNA:
Direkte overføring av DNA:
- En person blør, spytter eller har sædutløsning på et objekt eller en annen person.
- En person bruker et objekt eller har fysisk kontakt med en annen person.
- En person avsetter hudceller på sine egne klær.
Indirekte overføring av DNA:
-
DNA som en person har avsatt på et objekt overføres til et annet objekt ved at de to objektene kommer i kontakt. DNA fra personen kan påvises på begge objektene selv om personen kun har vært i direkte kontakt med det første objektet.
-
En person avsetter DNA på hånden til en annen person ved berøring. Den andre personen berører et objekt. DNA fra begge personer kan påvises på objektet.
Det er publisert flere studier som har kartlagt overføring av DNA ved ulike scenarier. Sannsynligheten for indirekte DNA overføring avhenger av mange faktorer, blant annet hvor mye DNA som var avsatt i utgangspunktet, varighet og kraft i kontakt, og type materiale som overflater består av. Tilfeldigheter vil kunne spille en betydelig rolle for om og hvor mye DNA som overføres.
Lenke til denne siden