På Fontenehusene er medlemmene og miljøterapeutene likestilte

Engel
Bildet illustrerer historien til ett av medlemmene som hadde mistet håpet. Gjennom en kreativ og skapende prosess, skjedde det en endring. Hun fikk tilbake noe som ga mening, og som motiverte henne til å komme tilbake til Fontenehuset Foto: Tomas Rolland / UiT

De som benytter seg av Fontenehuset defineres som medlemmer

Å være medlem på et Fontenehus handler om å finne en ny vei i livet. Mange har kjent på mørke og håpløshet, og ønsker å finne lys og farger igjen, både for seg selv og sammen med andre. Når aktiviteter er skapt av medlemmene selv, oppleves mestring, motivasjon og mening.

Å bygge med egne krefter
Fontenehusene driver ikke tradisjonell terapi med behandlere som følger opp den enkelte. Aktivitetene og fellesskapet skaper mening i seg selv, og medlemmene er der for hverandre. For noen kan det å komme dit være aktivitet nok i seg selv. For andre kan det eksempelvis være å lage mat sammen, jobbe med regnskap, arrangere turer, delta på foredrag, lage film eller skape noe annet gjennom kreative prosesser.

Å arbeide som miljøterapeut på Fontenehus innebærer å tilpasse seg, vise respekt og oppriktig interesse for de en jobber med. Miljøterapeuten og medlemmene betraktes som likeverdige. Dette bidrar til at maktaspektet mellom hjelper og medlem utviskes.

Recovery
Fontenehus-modellen vektlegger verdiene frivillighet, relasjoner og likeverd. Modellen kan knyttes opp mot Recovery, altså rehabilitering og økt samfunnsdeltakelse. Utgangspunktet er den frivillige innsatsen er gitt av fri vilje. Denne innsatsen kan skape en «vinn-vinn-situasjon» hvor en både kan oppleve å få og gi noe til seg selv og andre.

På Fontenehus er det ikke fokus på medlemmene sin forhistorie, negative erfaringer og utfordringer, men på mulighetene her og nå og fremover i livet. Recovery-strategien og Fontenehus-modellen viser begge til helsefremmende tilbud for likeverd og samfunnsdeltakelse. Slik bidrar Fontenehusene til å fremme god psykisk helse.

Publisert: 03.05.24 Oppdatert: 07.05.24

Innlegget er en del av UiT sin formidlingskanal Gløtt, der fagpersoner skriver om sine nyeste publikasjoner.
Ønsker du å publisere, eller har du innspill eller spørsmål? Kontakt postmottak@ub.uit.no

Portrettbilde av Johannessen, Mona Stenhaug
Johannessen, Mona Stenhaug mona.s.johannessen@uit.no

Les hele publikasjonen her:

Fontene

Tema

Helse og velferd Kunst og kultur Samfunn og demokrati

Bærekraftsmål

chat loading...