Demensomsorgen trenger et kulturperspektiv
Bakgrunn og mål
Det har vært en allmenn oppfatning blant helse og omsorgsansatte at kultur ikke er viktig for personer som lever med en demenssykdom. Artikkelen om kultursensitiv tilnærming viser at eldre med samisk tilhørighet sitt handlingsmønster er betinget av levemåte, livsrytme og tradisjoner. Å bidra til livskvalitet for eldre mennesker fra samiske miljøer som begynner å bli glemsk, er også å ha kunnskap om eldres sosiokulturelle bakgrunn.
Målet med denne artikkelen er å diskutere holdninger til hukommelsestap i alderdom blant eldre samer i Nord-Norge. Hvilke preferanser og levde erfaringer kommer til uttrykk når eldre samer trenger helse- og sosialtjenester på grunn av hukommelsestap?
Samene har etter Sameloven (§ 108) en lovfestet rett til å motta likeverdige helse- og sosialtjenester tilpasset samisk språk, tradisjonell livsstil og religiøse skikker. Det tilbys imidlertid standardtjenester som er tilpasset den norske majoritetsbefolkningen og lite tilpasset samiske menneskers behov og ønsker.
Metode: Etnografiske intervjuer og deltakende observasjon presentert som casestudier.
Funn og konklusjon
Eldre samers langvarige tilknytning til natur og det spirituelle, gjør dem følsomme for endringene i miljøet. Derfor er bevissthet, kunnskap og kultursensitivitet viktig i helsepersonells kompetanseoppbygging.
Denne studien utforsker behovet for en kultursensitiv tilnærming til helsetjenester generelt og i eldreomsorgen spesielt. Det vil øke forståelsen av eldre samers tradisjonelle livsstil, samisk språk og religiøse skikker ved hukommelsestap.
Innlegget er en del av UiT sin formidlingskanal Gløtt, der fagpersoner skriver om sine nyeste publikasjoner.
Ønsker du å publisere, eller har du innspill eller spørsmål? Kontakt post@ub.uit.no